Kazalište

RADNI SASTANAK DJELATNIKA I PREDSTAVNIKA OSNIVAČA

U novoj sezoni osječki HNK očekuje i izrada dokumentacije za obnovu zgrade

Osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u novoj sezoni, uz premijerni i reprizni repertoar u glazbenom i dramskom programu, očekuje i početak izrade projektne dokumentacije za temeljitu obnovu kazališne zgrade, izvijestila je u ponedjeljak Uprava kazališta na radnom sastanku s djelatnicima i predstavnicima osnivača, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

HNK Osijek   FOTO:STV
Piše: Hina

HNK će iz EU fondova dobiti oko dva milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije namijenjene temeljitoj obnovi i uređenju kazališta, čija se vrijednost procjenjuje između 5 i 7 milijuna eura, a uključivala bi obnovu pozornice, gledališta, fasade i krovišta, rekao je intendant Božidar Šnajder.

Projektna je dokumentacija, objasnio je, temelj za raspisivanje budućih natječaja, vezanih za pojedine faze obnove kazališta, za što će se također tražiti sredstva EU fondova.

S obzirom da je osječkom HNK-u Ministarstvo kulture ove godine umanjilo proračunska sredstva,  Šnajder vjeruje da će to nadomjestiti osnivači - Grad Osijek i županija, o čemu se već razgovara.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić najavio je proračunsku potporu HNK-u, ocijenivši kako je "prirodna obveza" osnivača stvoriti jednom od najboljih kazališta u Hrvatskoj što bolje uvjete za rad.

I župan Ivan Anušić izrazio je spremnost financijski poduprijeti HNK te poručio kako HNK treba razvijati kao gradski i županijski brend, jer se radi o instituciji od nemjerljivog značaja za taj dio Hrvatske.

U dramskom programu premijerno će se izvesti "Anđeli Babilona", Mate Matišića, u režiji Vinka Brešana, potom glazbena komedija "Skidajte se do kraja", Terrence McNallya i Davida Yazbeka te komedija Carla Goldonia "Lukava udovica".

Šnajder je u glazbenom dijelu programa najavio premijernu izvedbu opere "Trubadur", Giuseppe Verdija, u režiji Roberta Boškovića, te operete "Kod bijelog konja", Ralpha Benatzkyog.

Riječ je o repertoaru koji će osječkom HNK-u omogućiti da ostane u vrhu hrvatske kazališne umjetnosti, ocijenio je intendant Šnajder.