Društvo

KRAJ ZAVRZLAME

Zagreb od danas više nema Trg maršala Tita

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom od 29 glasova izglasali su prijedlog o promjeni imena Trga maršala Tita u trg Republike Hrvatske. Tako je jedan od glavnih aktera ove odluke Zlatko Hasanbegović uspio u namjeri da ovaj naziv trga pošalje u povijest.

Zlatko Hasanbegovic   FOTO:Darko Tomas / CROPIX
Piše: Media Servis

 "Zadužuje se gradski Ured za katastar i geodetske poslove da se ploče s imenom Trga maršala Tita nakon uklanjanja daruju Muzeju grada Zagreba i Hrvatskom povijesnom muzeju", kazao je Hasanbegović.S ovom odlukom nije se složila oporba. Potpredsjednik gradske skupštine Rajko Ostojić i Rada Borić iz Nove ljevice prije glasovanja su izjavili.

"Ako točka 14 prođe, Bandić nije više gradonačelnik. To je valjda potpuno svima jasno. Dakle, ako prođe točka 14, gradonačelnik postaje Hasanbegović", kaže Ostojić. "Žalosno je da će zbog političke trgovine ovo biti vrlo tijesna pobjeda. Mislimo da nije u pitanju Trg maršala Tita, on može biti pitanje simboličkog mjesta. Postavlja se pitanje doista - što je sljedeće", tvrdi Borić.A gradonačelnik Milan Bandić je rekao kako ovo nije povijesna večer, nego da ju takvom žele napraviti članovi Skupštine, a ne on. Za novinare je bio kratak.

"Ja ne mogu dvaput briljirat, nego samo jednom. A upravo se to dogodilo prije mjesec i pol dana."Bandić je na kraju govora u skupštini rekao da Hrvatska nikada nije imala Trg Republike Hrvatske, ali da će ga od petka imati.