Društvo

SUDBINA PLOČE NEIZVJESNA

Medved nije htio govoriti o detaljima pregovora s HOS-ovcima

Ministar branitelja Tomo Medved odbio je u četvrtak precizirati kako teku pregovori s predstavnicima Udruge HOS-a o sudbini njihove spomen-ploče u Jasenovcu s natpisom "Za dom spremni", a na inzistiranje novinara samo je ponovio premijerove riječi "da se intenzivno razgovara".

Tomo Medved   FOTO:Niksa Stipanicev / CROPIX
Piše: HINA

 Odgovarajući na pitanja novinara ispred Banskih dvora, Medved nije otkrivao detalje sastanka s pripadnicima HOS-a u Slavonskom Brodu, održanom u srijedu, na kojem se pokušavalo naći rješenje za spomen-ploču sa spornim natpisom, podignutu u Jasenovcu u spomen na 11 poginulih pripadnika HOS-a.

"Razgovarali smo, razgovaram sa svim udrugama, tako i sa Savezom udruga HOS-a. Čuli ste danas i predsjednika Vlade, dakle odluka je da se nastavi intenzivno razgovarati u traženju odgovarajućeg rješenja", poručio je  Medved upitan jesu li ministri uspjeli uvjeriti HOS-ovce da Vlada uz njihovu suglasnost sa spomen-ploče ukloni pozdrav "Za dom spremni".

Medved nije htio  odgovorio ni koji  je rok za postizanje dogovora s HOS-ovcima, no premijer Andrej Plenković  sa sjednice Vlade poručio je kako Vlada želi naći rješenje u sljedeća dva tjedna. Nakon toga će se pristupiti izradi cjelovitog zakonskog rješenja kojim će se, kako je rekao, zatvoriti ideološka pitanja koja dijele hrvatsko društvo.

(Hina)