Gospodarstvo

POSKUPLJUJE STRUJA!

Od listopada građani će u prosjeku račune plaćati 23 kune više!

Razlog poskupljenju je porast naknade za obnovljive izvore energije koja se penje sa sadašnjih 3,5 na 10,5 lipa po kWh od početka rujna, što će prosječan račun za električnu energiju povećati za 20-ak kuna mjesečno, doznajemo iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

U Ministarstvu pojašnjavaju da je poskupljenje naknade nužno jer u protivnom više ne bi bilo novaca kojim se otkupljuje struja proizvedena u vjetrolektranama te drugim obnovljivim izvorima. 

Pravdaju se i statistikom koja govori da primjerice Česi ovakvu naknadu plaćaju 2 puta, Grci 5, a Njemačka čak 15 puta više. 

Prijedlog ove odluke naći će se na sutrašnjoj sjednici Vlade, a iz Ministarstva tješe građane da iduće i većinu 2019. godine neće biti daljnjih poskupljenja. 

Doduše neće biti ni dodatnih ulaganja u infrastrukturu, jer se do 2021. godine moraju ispoštovati do sad potpisani ugovori obnove i gradnje novih elemenata električne mreže. 

S obzirom na sve navedeno, a posebno na dosezanje maksimuma potrošnje tijekom ljetnih mjeseci, dobar dio potrošnje električne energije Hrvatska nadoknađuje uvozom. Te cijene ne možemo kontrolirati, tako da na svečana obećanja o tome kako struja neće još koji put poskupjeti, ne možemo računati. 

Službeno, o ovoj temi nitko iz Vlade danas nije davao izjave, pa je jedini, iako škrto, progovorio ministar financija, Zdravko Marić:

"To ćete sve vidjeti u toku dana, odnosno sutra kada bude sjednica Vlade. Kao što obično radimo cijeli dnevni red će biti pravovremeno objavljen. Ne bih u ovom trenutku ništa komentirao, pričekajmo sutra".