Društvo

TJEDNI OSVRT

Slučaj Thompson

Pjevač je iz Slunja odaslao pozivnicu za sve buduće kontroverzne mu koncerte. Eto, gdje ćeš bolje reklame?

Marko Perković Thompson   FOTO:Mario Pusic / CROPIX
Piše: Damir Gregorović

Ponovno je Marko Perković Thompson zasjenio gotovo sve što se događalo u Kninu i u povodu ovogodišnje proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Čak i unatoč tome što je njegov sad već tradicionalni koncert za Oluju održan u Slunju, a ne u Kninu ili Čavoglavama.

U Kninu je, doduše, bilo svečano, kako i priliči, svoje je odsviralo i Prljavo kazalište, ali je okupilo tri put manje poklonika negoli Thompson u Slunju. Čovjek ima svoje fanove koji ga najviše i najstrastvenije prate baš na taj dan, pa tko voli neka izvoli.

No, ponovno je, naravno, sporan uzvik “za dom spremni” uz taktove megapopularne “Bojne Čavoglave”, svojevrsne budnice koja ga je i proslavila. Iako se ni politika, struka, pa tako i javnost još uvijek ne mogu složiti radi li se o ustaškom pozdravu ili bojnom uskliku Nikole Šubića Zrinskog iz još dalje hrvatske povijesti, prekršajne prijave podnesene su naknadno i protiv Thompsona te još trojice mladića i zbog nedopuštenih simbola na majicama i kapama. Snimke s koncerta policija navodno i dalje provjerava.

Zanimljivo, događaje u Slunju, prema neslužbenim informacijama, pratilo je i mnoštvo policajaca u civilu, ali privođenja zbog ustaških oznaka na dan proslave Oluje nije bilo. Pa i logično, jer kako bi to izgledalo ako se zna da je koncert najvećim dijelom financiralo Ministarstvo branitelja, a nazočio mu i sam ministar Tomo Medved.

Sve u svemu, otišlo se toliko daleko da je Thompsonov nastup u medijima prozvan “tajnom Plenkovićevom operacijom”, odnosno da je Vlada platila preseljenje koncerta iz Knina jer je, prema riječima jednog branitelja, “Vladi bilo bitno samo da ustašluk makne iz Knina i pošalje u svijet sliku civilizirane proslave, a 'folklor' premjestiti u Slunj.”

Kako god, u Slunju se te večeri, 5. kolovoza, okupilo, prema policijskoj procjeni, oko 15 tisuća Thompsonovih poklonika. A kako i ne bi kad se o koncertu, kao o jednoj od najvećih enigmi, raspisalo na sve strane pa je i sam Thompson na kraju pokušao objasniti zašto pjeva na službenoj proslavi baš u Slunju. 

“Namjera mi je svake godine otići na jedno od herojskih mjesta ili gradova koji su bili 'prva linija obrane' i koji su obilježili Domovinski rat. Ove sam godine dobio poziv za Slunj i prihvatio sam ga jer je i Slunj herojski grad kojega veže simbolika, Domovinski rat, Oluja i koji je pretrpio velika razaranja i stradanja”, izjavio je i samim time odaslao pozivnicu svojim fanovima i na sve buduće kontroverzne mu koncerte. Eto, gdje ćeš bolje reklame?

Autor: Damir Gregorović