Osječko-baranjska

DOZNAJTE GDJE SE SVE RADI

Novi kilometri biciklističkih staza za Osječane

Osijek je poznat kao grad biciklizma s velikim brojem biciklističkih staza, no u nekim dijelovima grada biciklisti još uvijek moraju voziti po cesti. Srećom, uz brojne druge radove tijekom ljetnih mjeseci intenzivira se i obnova biciklističkih staza u gradu Osijeku, a u tijeku je i izgradnja novih.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Dino Perković / STV

Još u lipnju započela je izgradnja dvije nove biciklističke staze u gradu Osijeku. Jedna će uskoro ulicom Leopolda Bogdana Mandića povezati Osijek s Čepinom, dok će druga Vinkovačkom cestom grad spojiti s Antunovcem. Prošle godine završena je prva dionica staze prema Antunovcu, od Jadrovske ulice do Centralnog groblja, čija je vrijednost bila preko 1,2 milijuna kuna. Ovih dana pak započelo je asfaltiranje druge dionice.

"Ove godine radimo i druge dvije dionice radova na tom potezu. Riječ je o biciklističkoj stazi duljine preko 2,5 kilometra, ukupna vrijednost radova je preko 3 milijuna, znači ove dvije preostale dionice od Centralnog groblja pa sve do Antunovca su vrijednosti 2 milijuna kuna", rekla je za STV pročelnica UO za urbanizam i graditeljstvo Grada Osijeka Ljiljana Belajdžić.

U tijeku je tako faza asfaltiranja ove druge dionice nakon što su završeni zemljani radovi, položeni rubnjaci, te uređena oborinska odvodnja. Radovi teku planiranom dinamikom, a ugovoreni rok za dovršetak radova je devedeset dana.

"Već krajem ovoga mjeseca zakazan je tehnički pregled, tako da će se vrlo brzo građani moći i koristiti ovom novom pješačkom i biciklističkom stazom. Ovaj projekt sufinancira se u značajom iznosu od milijun i šesto sredstvima Ministarstva unutarnji poslova, grad je aplicirao na tu prijavu siguranosti u prometu", dodaje Belajdžić.

Radi se i na daljnjem proširenju mreže biciklističkih staza u skladu s pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi. Do kraja rujna urediti će se još 3,5 kilometra već spomenute biciklističke staze prema Čepinu, a u isto vrijeme kreću i radovi na dionici Općine Čepin prema Osijeku.

"U tijeku je izrada projektne dokumentacije za biciklističku stazu, zapravo rekonstrukciju do Tenje. U tijeku je i izrada projektne dokumentacije za izradu biciklističke staze prema Bilju, dakle to su nove dionice. U tijeku su i izbori izvođača radova za dio staze u Huttlerovoj", zaključuje Belajdžić.

Uz sve to, radi se i na izradi idejnog projekta kojem će cilj biti izmještanje biciklističke staze na dijelu promenade preko vrha obaloutvrde zimske luke. Već su u izradi i projekti vezani uz biciklističke staze za sljedeću godinu kako bi se mogle planirati proračunske vrijednosti za gradski proračun za 2018.