Osječko-baranjska

VELIKI, RASTROŠNI, ALI ELEGANTNI I UDOBNI

Susret oldtimera u Osijeku – dizajni iz zlatnog doba automobilizma

Ulice grada Osijeka barem su se na kratko vratile u prošlost kada su njima prometovali neki sasvim drugačiji automobili od današnjih; veliki, rastrošni, ali zato na svoj način elegantni i udobni. Grad na Dravi, naime, zajedno uz Orahovicu domaćin je dvodnevnog susreta ljubitelja oldtimera iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja.

Susret oldtimera u Osijeku   FOTO:STV
Piše: Dino Perković / STV

U svojoj stoljetnoj povijesti osječka Tvrđa nagledala se svakakvih vozila, no neka od ovih zasigurno je vidjela prvi puta. Bilo je tu svega, od bicikala i džipova iz vremena drugog svjetskog rata, koje su ovoga puta popratili i vojnici u odorama iz tog doba, do kamp kućica iz sedamdesetih i sve između.

"Jedinstveno je kod nas vozilo, vlasnik je iz Feričanaca, Kapetanović, on vozi Austina 46. godište, ima upravljač na desnoj strani, znači to je, po tom se razlikuje. Imamo i Fićeka što ima kontra vrata, naši oldtimeraši zovu to kontraš, 65. godište, onda mislim da je 56. jedan Mercedes iz Đakova", kaže blagajnik Oltimer kluba Osijek Borislav Poznić.

Poglede je mamila i Opel olympia iz 1950. godine čiji izgled vraća u ono što mnogi smatraju zlatnim dobom automobilskog dizajna. Ulaganja u održavanje su velika, no kada je ljubav u pitanju, ništa nije preskupo.

"Održavati je teško, ali, ako je ljubav prema tome, onda to nekako ide", rekao je vlasnik Ivan Dobošić.

Našao se tu i nekoliko godina mlađi Mercedes koji i dan danas vozi jednako dobro i jednako je udoban kao i prije 50 godina kada je još bio potpuno nov.

"Posebno je iz tog razloga što je starije već vozilo, koje svatko rado vidi. Gdje god dolazimo tamo uvijek se okupi ekipa, pita koliko je star, koliko troši, koliko najbrže moreš voziti i tako", ponosno govori vlasnik Darko Golub.

Među zanimljivostima bio je na ovogodišnjem susretu oldtimera i jedan Volvo iz 1976. godine, koji se možda ne izdvaja izgledom, no zato je priča kako je došao u Hrvatsku jedinstvena. Ovaj automobil, naime sedemdesetih godina postao je vlasništvo tadašnje Općine Vinkovci.

"Uvežen je iz Italije, onda je u Vinkovce, jer onda njih iz Švedske je teško bilo. I onda su u Italiju, pa je iz Italije došao ovamo, i pošto su Vinkovci poznati po ciglani, Dilju, to je u suradnji s talijanima, to je neka kompenzacija bila", kaže vlasnik Jovo Kobac.

Susret oltimera drugu godinu za redom organizirao je novoosnovani oldtimer klub Osijek, a sudjelovalo je četrdesetak automobila iz Hrvatske i okolnih zemalja. Nakon okupljanja u osječkoj Tvrđi oldtimeri su se ulicama grada uputili do vodenice na promenadi, zatim do Petrijevaca, Koške, Feričanaca i Orahovice. Sutrašnji cijeli dan oldtimeri će provesti u Orahovici, a građani će ih moći tamo vidjeti od devet do 12 sati. U Oldtimer klubu Osijek nadaju se kako će ovaj susret za hrvatske, kao i ljubitelje starih automobila iz okolnih zemalja postati tradicionalno okupljalište svake godine u drugom vikendu kolovoza.