Društvo

JESTE LI MEĐU NJIMA?

Oko 320 tisuća građana već je dobilo povrat poreza

Oko 320 tisuća građana već je dobilo povrat poreza! Prema podacima Porezne uprave isplaćeno im je ukupno oko 320 milijuna kuna na temelju godišnjih prijava poreza za 2016. godinu.

Ilustracija   FOTO:Tom Dubravec / CROPIX
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Iz poreznih prijava vidljivo je da je najveći dohodak od nesamostalnog rada prošle godine iznosio nešto više od osam milijuna kuna, a od obrta i samostalnih zanimanja 1,9 milijuna kuna, piše Glas Slavonije.

- Prvi povrati poreza na temelju godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2016. isplaćeni su na račune poreznih obveznika krajem prošlog tjedna, u petak, 4. kolovoza 2017. godine. Povrati će se uplaćivati na račune građana tijekom kolovoza, svakodnevno redoslijedom kojim su izdavana i rješenja o utvrđivanju godišnjeg dohotka te će povrati, kao i prošle godine, biti izvršeni do kraja kolovoza - kažu u Poreznoj upravi.

Podsjećaju da su u skladu s odredbama Zakona o porezu na dohodak, nakon 31. srpnja ove godine, tj. nakon proteka krajnjeg roka za dostavu prigovora, započeli s procesom izvršenja povrata poreza na dohodak, poreznim obveznicima - građanima, kojima je u posebnom postupku rješenjem utvrđena razlika za povrat poreza i prireza na dohodak za 2016., ako na to rješenje građani nisu uložili prigovor.

Naime, i ove godine, kao i lani, većina građana nije trebala samostalno podnositi godišnju prijavu poreza na dohodak za 2016. godinu, nego se godišnji obračun poreza i prireza na dohodak za 2016. godinu za njih radi automatski u posebnom postupku. No, dio poreznih obveznika do kraja veljače trebao je podnijeti godišnju prijavu za prošlu godinu, primjerice građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, kao što su obrtnici, pripadnici slobodnih zanimanja i drugi obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga, porezni obveznici za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku i sl.

Prema podacima Porezne uprave, poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2016. godinu proveden je kod 1.144.098 građanina te redovan postupak kod 83.629 porezna obveznika. Većina građana, odnosno 1.015.153 obveznika obuhvaćenih posebnim postupkom na temelju godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2016. godinu ostvarilo je razliku za povrat u ukupnom iznosu 1,05 milijardi kuna, dok je kod 65.544 obveznika utvrđena razlika za uplatu poreza i prireza na dohodak u ukupnom iznosu od 127,51 milijun kuna.

Poreznici su na rješenja godišnjeg obračuna poreza na dohodak dobili i 5325 prigovora. Naime, građanima kojima se u posebnim postupku utvrdi razlika za uplatu ili povrat Porezna uprava je dužna do 30. lipnja dostaviti privremeno porezno rješenje, a na to rješenje mogu podnijeti prigovor, ako smatraju da su podaci iz rješenja netočni ili nepotpuni, najkasnije do 31. srpnja. O prigovoru odlučuje prvostupanjsko tijelo rješenjem u roku od 30 dana od dana zaprimanja prigovora.

Najveći dohodak od nesamostalnog rada lani je iznosio nešto više od osam milijuna kuna, a slijedi obveznik koji je u 2016. ukupno zaradio gotovo 6,76 milijuna kuna, pokazuje statističko izvješće o obrađenim godišnjim prijavama poreza na dohodak za 2016. godinu (stanje na dan 8. kolovoza).

Izvor: Glas Slavonije