Ostalo

BURA SE NE STIŠAVA

Poljoprivredna komora, voćari i povrćari traže hitan sastanak s premijerom

Hrvatska poljoprivredna komora i predstavnici voćara i povrćara traže hitan sastanak s premijerom zbog odluke ministra Tolušića o vraćanju cijene fitosanitarne kontrole uvoza na 90 kuna.

Ministar Poljoprivrede   FOTO: Davor Pongracic / CROPIX
Piše: Media Servis

Potez ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji je izazvao trgovinski ultimatum susjednih zemalja bio je nužan radi zaštite i domaćih proizvođača, ali i potrošača, ističe predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

‘‘Smatramo da je ministar Tolušić dobar potez napravio. S obzirom da naši proizvođači u sektoru voća i povrća doista teško u ovakvim situacijama mogu proizvoditi.

A naglašavamo već više od godinu dana da nam kroz granice prolazi i dolazi voće i povrće koje ne zadovoljava standarde kvalitete koje bi trebalo zadovoljiti u RH i EU‘‘. Komora će inzistirati na mjesečnom izvješću s granica o tijeku kontrola i rezultatima analiza. Nezadovoljni što je premijer naredio korekciju pravilnika uslijed niza pritisaka, poljoprivrednici traže hitan sastanak.

‘‘S obzirom da na ovu odluku Vlade utjecaj su imali veliki trgovci, uvoznici, izvoznici, a i ministri susjednih država. Stoga tražimo od premijera Plenkovića da proizvođače voća i povrća već sljedeći tjedan primi. Smatramo da i mali proizvođači o ovoj temi i problemima nešto imaju za reći‘‘, rekao je Brlošić.Dokle će hrvatska poljoprivreda i proizvođači biti najveći gubitnik u proračunu, pitaju se predstavnici seljaka upozoravajući na 20-postotno godišnje smanjenje novca iz proračuna.