Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Premijeru će biti vrlo teško vratiti svoju Vladu na reformske tračnice

Aktualnu političku situaciju na svom je Facebooku komentirao prof. Nedeljko Bosanac.

Sjednica Vlade   FOTO:Davor Pongracic / CROPIX
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Bilo bi potpuno neprimjereno da zašutim na politički avanturizam i egzibicionizam ne samo ministra poljoprivrede, nego i ministra vojnog, regionalne ministrice, ex ministra znanosti, ministra vanjskih poslova i druge, što su često u javnosti nazivani kao "estradni ministri". Namjerno, u gore navedenoj skupini ministara što se drže politike od prije devedesetih pod naslovom knjige D.P. "Olako obećana brzina", nisam spomenuo "brzog" ministra financija. 

E, s njegovim djelima pomnožena brzina ukupnog financijalnog prosperiteta društva i države, sada kada je g. Plenković premijerskim i diplomatskim rječnikom javno obzanio da od primjene "Zakona o oporezivanju nekretnine" ništa biti neće, kako on reče zbog u narodu sve prisutne "kulture nekretnina", odgoditi će se za neko nastupajuće vrijeme. Vrijeme kada će taj ministar u krugu svoje Obitelji pričati kako je on bio ministar, u tome kriznom vremenu, i kako je njega grčevito branio premijer usprkos činjenici da je ostala nerazjašnjena njegova uloga u Agrokoru. Ta njegova uloga je ministru financija omogućila da bez krzmanja kaže: "Ja sam kršćanin i Katolik i opraštam.....". Vidite, za njega kažu da je "rođeni Katolik"? Dobro, ali ne razumijem da se Katolik postaje rođenjem? Razumijem da je on dijete Katolika, pa je nastavio u toj vjeri. Ukoliko je tome tako, tada sugeriram ministru financija: "Bibliju u ruke!". Tim više što prikriva javnosti stvarno stanje realne stope rasta DBP-a ali i zbog čega je država ušla u novo razdoblje desetogodišnje krize? Spomenuti će on i INA-u i Savurdijsku valu i požar u Dalmaciji pod užasnim imenom"Spaljena zemlja". Spomenuti će on i "vojničinu" ministra vojnog ali nikako se sjetiti neće da je upravo on ta kuglica što se zabila u kuglice ispred nje i što je dovelo do još dublje Opće krize.

Ali, kada sam već spomenuo ministra vojnog ne mogu a da ne navedem jedan citat vojnog stručnjaka koji kaže: (op.cit.) " Primjerice, uz najbolju volju nisam uspio shvatiti u čemu je razlika između nacionalne i domovinske sigurnosti. No, oni koji znaju da je predsjednik Bush mlađi 2002. godine osnovao Ministarstvo domovinske sigurnosti kao svojevrsni odgovor na terorističke napade 2001. godine, shvatit će da se tako najavljuje preuređenje hrvatskog sigurnosnog sustava po uzoru na ono što je učinila Amerika". I, da upravo tako! 

Sada je malo jasnije zašto se u vokabularu ministra vojnog od pet rečenica i sa sinergijom izbjegava jasan odgovor o nesnalaženju, ne njega, nego predsjednice, kada je riječ o kupovini F-16. Znate svidio mi se taj ministar vojni u trenutku požarne "ugroze" u Dalmaciji. Ministar vojni je uz brdo u civilu vukao vatrogasno crijevo i pomogao je gasiti kataklizmički požar. Sada je jasno zašto tu mlrd-u kuna ne treba preusmjeriti iz Proračuna u vatrogastvo. Još me zanima zašto je naš ministar vojni general, a ne civilna osoba u Civilnom društvu?

Drugi gore spomenuti tzv. "Estradni ministri", kao npr. ministrica regionalnog razvoja kaže: "Izgradnja Pelješkog mosta neće stati bez obzira na protivljenja iz B i H". Joj!

Zadržao bih se malo i na novoj aferi ministra poljoprivrede. 

Gledajte, taj ministar uredno glancane glave tipa Yul Brynner poznat po spomen pločama u Slavoniji ali i po zabrani kontaminiranog mesa salmonelom nije baš dobro primljen u Beogradu, Skopju i Sarajevu i drugdje. Čak niti u Sarajevu, usprkos činjenici da je 1969. godine g. Brynner sa svojom glatko izbrijanom glavom posjetio taj grad u vremenu njegove iznimne popularnosti.

Ništa, g. Brynner je bio u Sarajevu, a sada naš ministar poljoprivrede zove sve ministre iz okruženja da dođu u Zagreb i zajedno uz ručak shvate da od njegovih avanturističkih carinskih mjera ništa biti neće. Lako je za te ministre iz okruženja. Oni nisu članice EU. Teško je našem premijeru jer je još jedan ministar ušao u kazneni prostor avanturizma zbog medijskog egzibiciinizma. 

U svim normalnim demokratskim društvima bi svi ti spomenuti ministri odmah bili smijenjeni. Ali, ne?! Premijeru je lakše na Sjednici Vlade maknuti tri neposlušna ministra što šute i pletu reformsku mrežu, nego zahvaliti se estradnim avanturistima, ministrima iz njegova odabira. Vjerujte, premijeru bi cijela država pljeskala da je zadržao ona tri istjerana ministra i zahvalio se ovim spomenutim estradnim ministrima.

Na žalost, premijer se u intervju na Tv posredno ograđuje od vitalnih pogrešaka njegove Vlade, koja se udaljila od obećane reforme, ali se i snažno inteligentno trudi ne navesti košaricu problema koja čeka Sabor ispunjena teškim razvojnim dilemama i problemima. 

Dakle, premijer je sva "jaja stavio u jednu košaricu". E, to se tako ne radi. Sada će njemu biti vrlo teško vratiti svoju Vladu na reformske tračnice jer su sva ta jaja u jednoj košarici počela pucati pa će biti vrlo teško shvatiti i praktički rješavati problem po problem. Naime, svi su ti problemi u visokoj interferenciji, a zastupnici u Saboru će insistirati da se jaje po jaje izdvoji, prikaže i pokuša objasniti naciji/narodu zašto nam sve ide naopako?


Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu