Politika

S NJOM NA PUT IDU I MUŽ I SIN

Predsjednica sutra putuje u posjet Australiji i Novom Zelandu

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sutra putuje u dvotjedni službeni posjet Australiji i Novom Zelandu. Uz bilateralne susrete s dužnosnicima, predviđen je i Australsko-hrvatski trgovinski forum te niz susreta s brojnom hrvatskom zajednicom.

Kolinda Grbar-Kitarović   FOTO:Tom Dubravec / CROPIX
Piše: Media Servis

 U predsjednički posjet Australiji i Novom Zelandu Grabar Kitarović dolazi 22 godine nakon posjeta Franje Tuđmana. Za pripreme koje su trajale zadnje dvije godine zaslužna je i brojna tamošnja hrvatska zajednica. Samo u Australiji službeno živi oko 180 tisuća iseljenika, na Novom Zelandu oko dvije i pol tisuće. Službeni program predviđa susrete s čelnicima dviju vlada, parlamenata i opozicije. Hrvatska prepoznaje ulogu Australije i Novog Zelanda, članica Commonwealtha, u prostoru Azije i Pacifika. U sjeni Brexita i njihov interes za nova partnerstva u EU i NATO, nudeći mogućnost jače suradnje kroz neiskorišteni lučki potencijal, osobito Rijeke, LNG projekt i povezivanje investitora kroz Inicijativu tri mora. Prostora je mnogo, jer robna razmjena lani je s Australijom bila 27,5 milijuna američkih dolara, a Novim Zelandom svega 6 milijuna dolara. Bit će to glavne poruke posjeta, koji je predsjednica najavila u Sinju upitana o planovima za godišnji odmor.

S predsjednicom putuje i suprug, a o svom trošku vodi i sina. Na radnom ručku s australskim investitorima pridružit će se šef HGK Luka Burilović. U Sydneyu će predsjednica održati predavanje o hrvatskoj kulturi i identitetu, a u Canberri o hrvatskoj vanjskoj politici. Hrvate će obići u Novom Južnom Walesu, Victoriji, Zapadnoj i Južnoj Australiji, gdje ih je najviše. Razgledati uzgoj tune, kušati vino Grgića i Nobila, a na Novom Zelandu masline vodećih proizvođača obitelji Šimunović. Posjetit će i poznatu filmsku produkciju i studio redatelja Petera Jacksona te vidjeti mogućnosti za suradnju. Koliko će cijelo putovanje koštati još nije poznato. Iz Ureda predsjednice poručuju da će cijenu putovanja imati po povratku, planiranom za 23. kolovoza.