Gost komentator

BOSANAC OŠTRO O SVOM DOJUČERAŠNJEM RADNOM KOLEGI

Uvijek je bio uz skute sveučilišnih i partitokratskih struktura i uvijek je njemu bilo dobro

Članak tportala pod nazivom "Petrina bi da se u Primoštenu ne plaća porez na nekretnine. Neće moći!", u kojem ustavni stručnjak Zvonimir Lauc govori kako je inicijativa Stipe Petrine o najavi uvođenja referenduma kojim bi se odlučivalo hoće li se zakon o porezu na nekretnine primjenjivati na području njihove općine promašena. Takva se pitanja, kaže Lauc, ne mogu rješavati na referendumima, pogotovo ne lokalnim, komentirao je prof. Nedeljko Bosanac.

Prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:Glagoljica STV-a
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Eto, čim netko pokrene inicijativu da se nešto mora mijenjati jer jednostavno nije dobro, ne samo za Primošten, za cijelo društvo, odmah mainstream mediji iz naftalina izvlače tzv. stručnjaka da u korijenu sasiječe mijenjanje društva na bolje. 

Inače, taj citirani ustavnopravni stručnjak nikada nije bio disonantan vladajućim strukturama. Uvijek uz skute sveučilišnih i partitokratskih struktura i uvijek je njemu bilo dobro. Nije to moja kritika njemu. Ne bi to moje ukazivanje trebalo shvatiti kao nešto osobno. 

Ali, trebalo bi shvatiti da sve što u društvu i državi može ugroziti socijalno-ekonomijsku strukturu društva treba mijenjati i podvrgnuti kritici. Pa, ukoliko tzv. ustavnopravni stručnjak kaže da lokalna (regionalna) samouprava nema ingerencije da raspiše referendum za fiskalno pitanje, to ne znači da je odmah g. Petrina odustao od svog cilja da zaštiti socijalno-ekonomijsku strukturu u Primoštenu od urušavanja i siromaštva. 

Tako se i treba ponašati politički lider na lokalnoj (regionalnoj) samoupravi jer svojim zalaganjem i doprinosima induktivno utječe na pravednije društvo i državu. Petrina je jučer pozvao na građanski neposluh. 

Op.cit.: "Ako nas građani poslušaju Općina Primošten bit će jedina u Hrvatskoj koja će se suprotstaviti otimanju djedovine i imovine. U Vladi tvrde da je porez na nekretnine samo zamjena za komunalnu naknadu i da je to prihod jedinica lokalne samouprave, baš kao i komunalni doprinos kojeg mi kod legalizacije kuća ne naplaćujemo Primoštencima koji ispunjavaju uvjete. Pa ako je to naš prihod onda imamo pravo odlučiti hoćemo li ga naplaćivati ili ne. Svaka prisila centralne vlasti je kršenje ustavne odredbe o samostalnosti lokalne samouprave'". 

Da, upravo tako! Moram izdvojiti. Naše društvo je oboljelo od normativizma. Pa, neka mi dopusti ustavnopravni stručnjak konstatirati da je i sam Ustav ispunjen normama. Ukoliko je to točno, tada se u našem društvu norma nametnula kao nemogućnost da se bilo što mijenja i pomakne na bolje. To što će Zakon o oporezivanju nekretnina osiromašiti 98% stanovništva i razvlastiti ga od nekretnina ne znači da takav politički nametnuti oblik poreznog zahvaćanja treba prihvatiti pljeskom. Suprotno, na teritoriju cijele zemlje treba teritorijalnim jedinicama lokalne (regionalne) samouprave dati mogućnost da se građani izjasne na referendumu, ne s pitanjem da ili ne to fiskalno opterećenje, nego da ili ne u ovome vremenu Opće krize u društvu primjeniti taj Zakon? U tomu smislu građani bi postali dionici demokratskog sudjelovanja u vlasti i tada bi narodni zastupnici počeli raditi iz naroda, u ime naroda i za narod. Ne zovemo li takav oblik odlučivanja demokratskim? Ili, na svaki, ma i maleni korak iz Primoštena, u smislu uočavanja širine djelovanja građana u demokratskoj državi, odmah treba zaustaviti mišljenjem tzv. ustavnopravnog stručnjaka što pokušava im ultima rationis sonantno pomoći vlasti koja ništa ne pita naciju/narod, a radi u ime njezino-govo.


Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu