EU

SVE STRANE POZVANE NA SUZDRŽANOST

EU o trgovinskom ratu na Balkanu: Poštujte Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju!

Stav Europske unije o odluci Hrvatske o povećanju naknade na uvoz robe iz trećih zemalja je da "sve strane trebaju poštivati obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", doznaje agencija Beta od glasnogovornika u Bruxellesu koji navodi i da Komisija još nije dobila pismo ministara četiri zapadnobalkanske zemlje koje su tražile da intervenira u trgovinskom sporu s Hrvatskom.

Ilustracija   FOTO:Vlado Kos / CROPIX
Piše: Media Servis

Europska komisija je u kontaktu sa vlastima svih zemalja kojih se tiče ova situacija, istaknuo je izvor Beti, dodavši da se sve strane pozivaju na suzdržanost kao i da ne zaoštravaju situaciju. 

Naglašava i da "trenutačno procjenjuju situaciju i usklađenost ovih novih mjera s obvezama"

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Crna Gora zatražile su od Hrvatske hitno ukidanje sporne odluke o povećanju naknada na uvoz voća i povrća i zahtijevaju hitan sastanak sa predstavnicima Hrvatske, dok ih je nekoliko sati kasnije ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pozvao na sastanak u Hrvatsku. 

Istodobno, srbijanska uprava carina priopćila je da je Srbija pojačala nadzor nad robom biljnog i životinjskog podrijetla iz Hrvatske. Pojačane mjere kontrole podrazumijevaju uzimanje svakog uzorka, a ne selektivnom metodom kao što je to do sada bio slučaj.