Osječko-baranjska

ODRŽANA JOŠ JEDNA KUKURUZIJADA

Čepinski Martnici u znaku zlatnožutih slatkih i slanih poslastica od kukuruza

Društveni život u manjim slavonskim mjestima tijekom ljetnih mjeseci više gotovo da i ne postoji. No nekada je bilo drugačije. Upravo tijekom toplih večeri mještani bi izlazili ispred svojih kuća i družili se uz sezonske domaće proizvode. Upravo to su željeli oživjeti u Čepinskim Martincima u čemu su i uspjeli prije osam godina organiziravši Kukuruzijadu. Manifestacija je jučer ponovno okupila sve mještane i njihove goste.

Čepinski Martnici u znaku zlatnožutih slatkih i slanih poslastica od kukuruza   FOTO:STV
Piše: Jelena Grgić / STV

Sivi oblaci koji su se nadvili nad Čepinskim Martincima nisu omeli još jednu Kukuruzijadu. Cijelo mjesto živi za ovu sada već i tradicionalnu ljetnu manifestaciju. Sve je dakako bilo u znaku kukuruza. On se i kuhao i pekao, a mogle su se kušati i razne poslastice kojima su kukuruzna krupica ili brašno bili glavni sastojci.

Proju je, kažu žene iz KUD-a, vrlo jednostavno pripremiti.

"Tri jaja, šalica brašna kukuruznog, bijelog, šalica ulja, šalivca mlijeka, malo praška za pecivo i sve se smiksa. Doda se što se želi, tko šta ima u svom domaćinstvu tako da to bude bogatije", kaže Mira Pavošević iz KUD Čepinski Martinci.

Kukuruz se može u cijelosti iskoristiti pa se tako od komušine izrađuju slike i ukrasne figurice koje su također predstavljene na Kukuruzijadi. Manifestacija je okupila brojne mještane koji su se kao nekada tijekom ljeta družili što se i željelo oživjeti u Čepinskim Martincima.

"Posebno nedjeljom se družilo ispred kuća na ulici, ispred svake kuće je bila jedna klupčica na kojoj se družilo i u ovo se vrijeme pekao i kuhao kukuruz i odakle je u stvari ideja. Temeljem toga svake godine mi smo našu manifestaciju oplemenjivali i došli smo na ideju da članovi KUD-a naprave sve što se može pripremiti od kukuruza i da s tim počastimo sve naše prijatelje koji dođu na manifestaciju", ističe predsjednica KUD-a Čepinski Martinci Dubravka Sudar.

A na manifestaciju su ove godine došli i gosti i to čak iz Dubrovnika.

No ono s čime domaćini ne mogu biti previše zadovoljni je sve manje mladih članova s čime se bore i brojna druga kulturno-umjetnička društva.

"Moram reći da je sve teže, sve više mladih ili radi na sezoni ili je otišlo van Lijepe naše tako da moram reći da nikad nije bilo teže u biti sačuvati brojnost. Aktivnih mlađih plesača imamo 20-ak, ali zato mogu reći s ponosom da podupirućih članova onih starijih koji ne plešu ima 30-ak i to mi je posebno drago", dodaje Sudar.

Zahvaljujući njima još uvijek ne trebamo strahovati za nestanak naših običaja.