Gospodarstvo

CARINSKI RAT

Ministri zemalja iz okruženja složni: Hrvatska mora ukinuti takse

Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Crna Gora zatražile su od Hrvatske hitno ukidanje sporne odluke o povećanju taksi na uvoz voća i povrća za 22 puta i zahtijevaju hitan sastanak sa predstavnicima Hrvatske.

Ilustracija   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Iako su brojna udruženja proizvođača zahtijevala uvođenje identičnih kontramjera, taj korak bit će proveden ako na sastanku s hrvatskim predstavnicima ne dođe do rješenja. Svaka od četiri zemlje, međutim, može odmah uvesti mjere zaštite svojih proizvođača prema vlastitom nahođenju, a među sedam zaključaka današnjeg skupa je i poziv Europskoj komisiji da se uključi u rješavanje problema.

Mjerama Vlade RH da 22 puta poveća takse na uvoz voća i povrća direktno su ugroženi interesi proizvođača zemalja regije, složili su se nadležni ministri tih zemalja koji su se sastali u Sarajevu. Iako se očekivalo, ministri nisu donijeli odluku o uvođenju zajedničkih kontramjera. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže da se od Hrvatske traži ukidanje novog pravilnika.

"Hrvatska se poziva da hitno ukine diskriminacijske odluke kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode iz trećih zemalja; cijena inspekcijskog nadzora treba odgovarati cijenama stvarnog postupka i ne predstavljati posebno oporezivanje i treba biti usklađena sa procjenom cijene koja važi u zemljama regije i EU; Traži se hitan sastanak s nadležnim hrvatskim organima, jer svako dodatno odlaganje izaziva nesagledive posljedice. Predlažemo da sastanak bude održan u Podgorici do kraja ovog tjedna" izvijestio je Šarović. Oni su zaključili kako je Hrvatska ovim pravilnikom prekršila niz međunarodnih sporazuma, među kojima i odredbe sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Rasim Ljajić, ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije tvrdi da je cilj onemogućavanje slobodnog protoka robe. Svaka od zemalja sudionica ima mogućnost provesti sve mjere zaštite svojih proizvođača, a što će poduzeti, kaže, ovisi od hrvatskog odgovora.

"Naš cilj nije voditi trgovinski rat niti to želimo i ovaj sastanak nije uperen ni protiv koga, već je usmjeren kako bi zaštitili naše ekonomske interese i omogućiti slobodan protok roba. Ne želimo ući u spiralu mjera i kontramjera. Bit ćemo primorani na to ako se ova stvar ne rješi na sljedećem sastanku" upozorio je Ljaljić. Pored diplomatske note Vladi RH i apela EK da reagira, zahtjev da se uključi u spor bit će upućen i u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji- potvrdila je to ministrica ekonomije Crne Gore, Dragica Sekulić.

"Osnovni problem po ovom pitanju visine naknade, jer vjerujemo da je neravnopravan položaj domaćih proizvođača u odnosu na uvoznike, kršenje odredbi, pravila i propisa Svjetske trgovinske organizacije i na taj način se štite domaći proizvođači Hrvatske" rekla je Sekulić. Ako na narednom sastanku ne bude dogovora izvjesne su zajedničke kontramjere poručili su ministri.