Događanja

DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

Počele pripreme za proslavu Oluje

Prije 22 godine u ranim jutarnjim satima počela je oslobodilačka vojno-redarstvena akcija "Oluja". Hrvatske vojne i redarstvene snage za samo 84 sata oslobodile su 10.400 četvornih kilometara, gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Proslava Oluje u Kninu   FOTO: YouTube Screenshot
Piše: Media Servis

Olujom su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, što je omogućilo oslobodilačke akcije u Bosni i Hercegovini. Akcija je trajala do 8.kolovoza, a već na samom njezinom početku u manje od dva dana oslobođeno više od 80 posto okupiranog teritorija. Središnja proslava, tradicionalno sutra u Kninu, kad Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja. Državni vrh položio je vijence na groblju Mirogoj, uoči sutrašnjeg praznika. Premijer Andrej Plenković.

"Na dan početka vojno-redarstvene operacije Oluja odati počast svim hrvatskim braniteljima, svima koji su dali svoj život, svoje zdravlje, sve što su imali, za slobodu naše domovine.", kazao je premijer. Operacija Oluja počela je u 5 sati ujutro 4. kolovoza 1995. godine. Gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika krenulo je istovremeno iz 30 pravaca u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara. Na početku operacije Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uništilo je neprijateljsko radio-relejno čvorište Ćelavac te središta veze na Petrovoj i Zrinskoj gori. U prvim satima operacije na Velebitu je poginuo Ante Baljak Pajo, specijalni policajac jedinice Poskoci.


"Poginuo je ujutro između Alana i Cerovca, točnije iznad Marunića drage, na samom predjelu Velebita u kratkoj i bliskoj borbi, prilikom uništenja njihovog rova, znači borba na svega pet metara", prisjeća se Čulina. Dio programa proslave u Kninu je već počeo. Na pomoćnom stadionu Dinara postavljen je taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme, dok će se na glavnom stadionu održati revijalna nogometna utakmica između branitelja i dužnosnika te veterana Hajduka i Dinama protiv Rijeke i Osijeka. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović večeras će, također u Kninu, prisustvovati prijemu ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata.

Na zadarskoj je rivi održana svečanost krštenja službenog plovila pomorske policije upravo njegovim imenom. Ante Baljak se početkom agresije na Hrvatsku priključio snagama Zbora narodne garde, a potom je u listopadu 1992. godine prešao u Specijalnu jedinicu Policijske uprave zadarske. Do pogibije je aktivno sudjelovao u obrani Hrvatske. Tog dana s njim je na Velebitu bio Marko Čulina - Maka bivši pripadnik Poskoka te dopredsjednik udruge specijalaca iz Domovinskog rata.