Tech

MESHPOINT

Osječki humanitarni projekt niže uspjehe na međunarodnim natjecanjima

Projekt MeshPoint koji je sa svojim timom razvio Osječanin Valent Turković već je dobro poznat i nagrađivan u svijetu tehnoloških inovacija, a uspjehe nastavlja nizati i u ovoj godini. Riječ je o proizvodu koji omogućuje besplatan pristup internetu u kriznim situacijama, a pokazao se izrazito korisnim kada je i nastao u vrijeme izbjegličke krize.

MeshPoint   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Tisuće izbjeglica koje su se tijekom egzodusa iz svojih domovina uputili u Europu, prošle su i kroz našu malu Slavoniju. Put im je zasigurno bio težak, ali najteže je bilo onima koji su bili razdvojeni od svojih obitelji bez mogućnosti komuniciranja sa svojim bližnjima. Sreću u nesreći imali su što u našoj ravnici žive pametni i plemeniti ljudi koji su im pomogli na različite načine. Među njima je i Osječki poduzetnik Valent Turković koji je sa svojim prijeteljima i partnerima napravio uređaj kojim je velikom broju izbjeglica omogućio pristup internetu. Prošle godine na međunarodnom natjecanju ovaj je projekt proglašen Najboljim humanitarnim projektom u Europi, a ove godine u konkurenciji su za osvajanje još dvije nagrade na svjetskoj razini.

"Dva su segmenta, jedan je za projekte koji su u nekoj početnoj fazi gdje se mora pokazati neka ideja, neki prototip, ali ne previše, znači ne očekuje se gotov proizvod. Tu smo se prijavili i tu smo već prošli u kategoriji 20 finalista zaInternet of good things su tako nasvali kategoriju. Znači za uređaje koji imaju neku vezu s internetom, a koriste se za humanitarne svrhe, a druga kategorija je za gotov proizvod, znači kao The best product. Tu smo i u toj kategoriji također prošli u finale. I sad se do 11. mjeseca mora još finalni dio suđenja odraditi", rekao je poduzetnik Valent Turković.

Na natječaj je prijavljen već postojeći i jedan od dva nova koncepta MeshPointa. Riječ je o ruksaku koji bi sigurnosne službe u kriznim situacijama mogli nositi na mjesto gdje je potreban čime će se još više povećati njegova praktičnost. Drugi koncept koji se razvija je MeshPoint integriran u javnu rasvjetu pametnih gradova.

Može li Osijek biti jedan od pametnih gradova? 

"Osijek već je pametan grad. Mi smo implementirali MeshPoint na 10 lokacija na Vijencu Ivana Meštrovića postavili tako da je cijeli kvart, Vijenac Ivana Meštrovića je umrežen s MeshPointima. Ima li možda naznaka da bi ga još negdje ubacili u gradu? Za sada nismo još neke konkretne dogovore, ali imamo plan i u nekim pregovorima smo oko Kopike, ovih igrališta, znači srednjoškolsko igralište i još tu neke ideje su u planu", dodaje Turković.

Rad u Osijeku za ovakvu tvrtku ima i prednosti i nedostatke ističe Turković. S jedne strane je teško doći do stručnjaka za specifična područja, a s druge su troškovi u početku za male tvrtke puno manji nego negdje drugdje u svijetu. Trenutačno na MeshPointu radi manji tim ljudi, no s rastom ćemo svakako zapošljavati zaključio je Turković. Rast za ovakav projekt i dokazan proizvod je neupitan, a ukoliko bude sreće na natjecanjima, novčane će nagrade zasigurno ubrzati daljnji razvoj.