Razno

IZ MUZEJA NEIL ARMSTRONG U WAPAKONETI

Ukradena zlatna replika lunarnog modula Apolla 11

Replika u zlatu lunarnog modula Apolla 11, koju je prvom čovjeku koji je stupio na Mjesec poklonio francuski draguljar Cartier, ukradena je iz muzeja Neil Armstrong u Wapakoneti, objavila je tamošnja policija

Ilustracija   FOTO: Pixabay
Piše: Hina

Ta replika visoka oko 15 centimetara je "iznimno rijetka". Postoje samo tri primjerka koje je izradio slavni draguljar s Trga Vendome, jednu za svakog astronauta iz Apolla 11: za Neila Armstronga, Buzza Aldrina i Michaela Collinsa.

Policija je precizirala da nije moguće utvrditi vrijednost takvog predmeta.
Krađa je izvedena u petak nešto prije ponoći u malom muzeju posvećenom najpoznatijem građaninu gradića Wapakoneta, s manje od 10.000 stanovnika, u državi Ohio.

Policija je potvrdila nasilno otvaranje muzeja i nestanak zlatne figure, koja reproducira siluetu LEM-a (Lunar Excursion Module).
Policiji Wapakoneta u istrazi pomažu državna policija Ohia i FBI.

Među ljubiteljima svemirskih artefakata vlada veliko divljenje prema predmetima povezanim s astronautima iz Apolla 11.


Vrećica koju je koristio Neil Armstrong za prve uzorke tla s Mjeseca, koja je zamalo završila u smeću, prodana je na 1,8 milijuna dolara, 24 sata prije krađe  LEM-a.


Sretni vlasnik vrećice je anonimni kupac koji je transakciju obavio putem telefona nakon pet minuta aukcije u New Yorku.