Gospodarstvo

TJEDNI OSVRT

Agrokor kao vrhunski triler

Pravo je pitanje za istražitelje jesu li te silne milijarde izvlačene iz Agrokora u očekivanju katastrofe koju su svi očekivali

Ivica Todorić   FOTO:Cropix
Piše: Damir Gregorović

Ne dirajte mi Agrokor, on mora opstati i uspjeti, kakvim sam ga ja stvorio, poručio je samo prije nekoliko dana bahati Ivica Todorić hrvatskoj Vladi koja je čak osnovala i povjerenstvo za spas te, blago rečeno, posrnule privatne megatvrtke.

Hoće li Vlada u tome i uspjeti teško je prognozirati, jer svakim danom otkrivaju se novi i sve noviji podaci o Todorićevim milijunskim dugovima i kreditima, kao i muljažama za koje navodno ni do danas nitko ništa nije znao.

Uzdrmalo se ipak kada je otkriveno da je Agrokor kreditiran i preko tvrtke Nexus novcem Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR). Iako sve upućuje kako je riječ o još jednom od sumnjivih financiranja i kreditiranju do kojeg nije smjelo doći, što je potvrđeno i iz HBOR-a, ima i onih koji i taj ustupak prema nekada moćnom Todoriću nastoje opravdati. Isti ti navode da su pozajmice bile transparentne i zakonite, a i da ništa nije upućivalo na to da je Agrokor u problemima.

Ali kako očito nije riječ o “priči za malu djecu”, konačno se krenulo sa sveobuhvatnijim istragama, a što znači da se obruč steže i oko Todorića. DORH, kojem je, “začudo”, političkim putem poručeno da krene u akciju, i to javnom izjavom potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, navodno računa na pokajnike. Točnije, sve one koji su također zbog milijunskih transakcija i izdavanja vrijednosnica bez pokrića pali u goleme dugove, došli do stečaja ili već propali. Kako se doznaje, bivši glavni financijaš Agrokora navodno je ostavljao svoj potpis na svim važnim dokumentima, iako je o svemu odlučivao vlasnik koncerna Ivica Todorić. Takvih je financijaša još, pa bi i oni mogli progovoriti kako se radilo, a najvažnije i to je li bilo izvlačenja novca.

Sve skupa, kako se doznaje, već vodi i prema uhićenjima pa si Todorići pripremaju obranu i angažiraju najjača odvjetnička imena. Uz to stariji Todorićev sin Ante, koji je bio i dopredsjednik Agrokora, navodno odlazi iz zemlje u Austriju. No, hoće li ga “bijeg” spasiti od eventualne odgovornosti, kao i njegova oca, jer sve se svodi i na pljačku države, naročito nakon otkrića kako se državi ispred nosa sumnjivo transferiralo 42 milijuna kuna HBOR-a i obveznih mirovinskih fondova za pokušaj spasa već tada propalog koncerna. Time i priča o Agrokoru iz dana u dan postaje sve jezivija, budući da je samo prošlogodišnji minus tvrtke bio između 12 i 15 milijardi kuna! Stoga je pravo pitanje je li novac izvlačen iz Agrokora u očekivanju katastrofe koju su, i prema riječima guvernera Borisa Vujčića, svi očekivali.

Autor: Damir Gregorović