Osječko-baranjska

LJETNA ŠKOLA

Mališani u ZOO vrtu Osijek izrađivali sladoled za majmune i medvjede

Koje voće vole divlje životinje, kako izgleda njihov sladoled, koje vrste medvjeda možemo pronaći u Hrvatskoj i koja im je najdraža riba mogu između ostalog, saznati maleni polaznici Ljetne škole u ZOO vrtu Osijek. Za njih su i ove godine organizirane maštovite radionice, prezentacije i upoznavanje sa stanovnicima osječkog zoološkog vrta. Danas je sva pozornost bila usmjerena na medvjede i majmune.

Piše: Sara Grepo / STV

Uz puno istraživanja, rada i igre, najmlađi ljubitelji životinja mogli su učiti o životinjama u osječkom Zoo vrtu. Njihov dan započinje zanimljivim predavanjem u učionici, nakon čega slijedi interaktivna radionica u kojoj mogu pokazati što su sve naučili. Teme su se tako u ljetnoj školi protezale primjerice od vodozemaca, preko merkata, kojima su izrađivali igračke i poslastice, pa sve do majmuna i medvjeda o kojima su dobili odgovore na mnoga pitanja, pa tako i primjerice na ono koje sve vrste medvjeda postoje.

Riječ je o pravoj ljetnoj poslastici za životinje, koju mališani u sklopu Ljetne škole u ZOO vrtu Osijek pripremaju već nekoliko dana.

''U petak smo zaledili voće za medvjede i onda smo danas hranili medvjede. - A koje ste voće zaledili? Pa lubenice, ananas, dinja, marelice, jabuke, višnje, šljive i med. Med smo stavili za medvjede, ali gore na, da im bude malo finije, pošto oni jako vole med", priča Maša.

Sličnu su poslasticu, izuzev meda, danas dobili i majmuni, a djeca su proteklih dana saznala nešto i o njihovom karakteru.

Ljetna škola iz godine u godinu privlači sve veći broj djece, koja se iz dana u dan upoznaju s životinjskim vrstama koje nisu dio njihove svakodnevnice, što je, kažu u ZOO vrtu iznimno važno.

''Inače uvijek kažemo da na djeci svijet ostaje, to je doista istina i ako djeca nauče puno o divljim životinjama koje su nažalost ugrožene i sve ih je manje u svijetu i naravno samim time su i zaštićene, trebamo djelovati već od malih nogu na njihovu svijest da očuvaju i okoliš i naravno životinje", kaže Tatjana Elez, edukatorica u ZOO vrtu Osijek.

Imamo veliku sreću da u Osijeku imamo zoološki vrt, što je najbolje opremljena učionica o životinjama u prirodi i doista treba iskoristiti tu blagodat i pružiti mogućnost mališanima da nauče što više o ovakvim egzotičnim životinjama, dodala je Elez.A kako bi pokazali svoje znanje, za sve polaznike uslijedit će i kvizovi o naučenom o stanovnicima ZOO vrta, nakon čega će svi dobiti i zasluženu Diplomu o završenoj ljetnoj školi. Zbog velike zainteresiranosti i upita roditelja o ovogodišnjim radionicama iz ZOO vrta Osijek poručuju kako će ove godine organizirati još jedan ciklus radionica i to u kolovozu.