Društvo

DRŽAVNA MATURA

Fizika se pokazala kao najčešći izbor, a rezultati iz matematike su dosta slabi

Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja predstavljeni su rezultati ljetnog roka državne mature.

Jedan od zadataka iz matematike   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Maturi je u lipnju pristupilo ukupno 33 720 maturanata gimnazije, strukovnih škola te 12 posto ostalih. U odnosu na prijašnje godine broj učenika manji je za oko 2 000. Ove godine vidljiv je pomak prema STEM području, za razliku od dosad privlačnijeg izbornog ispita Politike i gospodarstva. Natalija Ćurković iz Odjela za promicanje kvalitete obrazovanja.

''Dosada je prvo mjesto bilo rezervirano za Politiku i gospodarstvo, dok je ove godine Fizici pristupilo preko 8 tisuća pristupnika. Slijede Biologija, a vrlo visoko su Kemija i Matematika, što pokazuje da su se učenici više orijentirali na ispite koji im omogućuju upis na fakultete iz STEM područja'', rekla je viša savjetnica Ćurković.Maturu nije prošlo 425 ili 3,3 posto učenika, što je dosad najveći broj padova, još od 2,5 posto 2013. godine. Stopostotnu riješenost, i to više razine Matematike i Fizike ostvarila su dva maturanta, a o tituli najuspješnijeg u generaciji 2016/17. presudio je rezultat iz Hrvatskoga više razine. To je Petar Suman iz zagrebačke gimnazije 'Lucijan Vranjanin', ujedno i ovogodišnji dobitnik 'Nagrade Marin Soljačić'. Rezultati osme po redu državne mature vrlo su slični onima od ranijih godina. Najbolji su rezultati u stranim jezicima, Njemačkoj i Engleskom, a slabiji u Matematici. Osnovnu razinu palo je 2 tisuće maturanata, čak 12 tisuća nije moglo riješiti jednostavan zadatak, po ocjeni ispitivača. Jesu li problem učenici ili program koji treba ostaviti stručnjacima, a ne politici? Apelira ravnateljica Nacionalnog centra Maja Jukić, upozorivši na nedopustive pritiske i 'žicanja' rezultata.

''Ja ovo nazivam nacionalnom veleizdajom. Došli smo do trenutka kada se mirimo s tim i pritišćemo one tj. nas koji radimo instrumente za provjeru znanja. Da spuštamo i ono što pitamo i granicu. Gdje je granica prolaznosti? Potpisujem četvrtu maturu i u ime djelatnika Nacionalnog centra mislim da imam pravo pitati što se ovdje događa. Jesu li naši mladi ljudi nesposobni pa želimo poslati poruku 'nemojte učiti, vi to ne možete'. Nije istina. Naši mladi su izuzetno sposobni'', poručila je Jukić. U međuvremenu, DORH se bavi pozadinom slučaja neslane šale na Facebooku po prijavi Centra protiv dvije osobe. Istražuju i splitski slučaj prerano otvorenog ispita iz Hrvatskoga jezika. O ishodu istrage ovisi i moguća tužba protiv škole i osnivača zbog naknade pola milijuna kuna troškova za odgodu ispita na 28. lipnja i tiskanje novih materijala. Od resornog Ministarstva već su tražili novi redoslijed polaganja, otkriva ravnateljica NCVVO.

''Ako dobijemo odobrenje, obzirom da ministarstvo mora odobriti kalendar za polaganje, dakle ovaj jesenski rok će imati prvo test, pa onda esej. Tako da ako netko krivo otvori, nikakvu štetu neće napraviti. Isto tako i iduće godine, već za ljetni i jesenski rok smo tražili promjenu kalendara''.Izuzme li se spomenuto, matura je prošla regularno, profesionalno i prema pravilima struke, zaključuju u Nacionalnom centru.