Ostalo

PREGLED TJEDNA

Zastupnicima 2 mjeseca odmora, Dobrović se ispričao Mariću

Sabor je proteklog tjedna završio zasjedanje uz maratonsko glasovanje, a zastupnici otišli na "zasluženi" dva mjeseca dug godišnji odmor.

Zastupnika neće biti čak dva mjeseca u klupama   FOTO:Davor Pongracic / CROPIX
Piše: Media Servis

 Dobili smo i novog šefa Vrhovnog suda, Mostov bivši ministar optužio je aktualnog financijskog da laže, ovaj mu zaprijetio tužbom pa se poslije ipak ispričao. Zabavljeni ovim pričama građani su na trenutak zaboravili da je tjedan počeo najavom o skupljoj struji. Željka Gulan

Buran je bio protekli tjedan, a prepucavanja vladajući oporba začinio je Mostovac Slaven Dobrović koji je ministra financija Zdravka Marića optužio da je utjecao na članove Nadzornog odbora HBOR-a da odobre kredit Agrokoru. Objavljena je i snimka pa se Dobrović posuo pepelom.

"Od bivšeg kolege, gospodina Dobrovića, očekujem javnu ispriku i javni demantij. U protivnom bit ću primoran pokrenuti sudski proces, odnosno tužbu zbog klevete i uvrede koja mi je nanijeta"; rekao je Marić.

"Ja sam preslušao snimku, povratio sam sjećanje i moram reći da sam pogriješio. Ispričavam se ministru Mariću i hrvatkoj javnosti", rekao je Dobrović naknadno.

"Ja sam Hrvat, katolik, tako odgojen, prihvaćam ispriku", ustvrdio je na kraju Marić.

Oprostiti se od pedlja granice na moru ili kopnu pak ne žele Hrvati ali ni Slovenci. Premijer Andrej Plenković ovoga se tjedna sastao sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom - stavovi zacementirani i nakon sastanka u Ljubljani pa tako Slovenija inzistira na provedbi arbitraže, Hrvatska ne želi.

"Presuda nije obvezujuća niti ju namjeravamo primjenjivati", poručio je Plenković.A dok traju natezanja sa Slovencima, javila se i Europska komisija koja je odlučila pokrenuti postupak protiv Hrvatske pred Sudom EU-a jer nije promijenila Zakon o privatizaciji INA-e, a koji državi daje pravo veta u ključnim stvarima. Na sve ove probleme i dileme, predsjednik Vlade odgovara smireno, a to pak ljuti šefa SDP-a Davora Bernardića koji je proteklog tjedna u intervjuu za Media servis objašnjavao zašto je HDZ i dalje najjača stranka u Hrvatskoj unatoč silnim problemima

"Vjerojatno Plenkovićeva retorika sedativnog djelovanja možda u građanima izaziva umirujuće djelovanje. No, situacija je krajnje ozbiljna i šopanje sedativima nije dobro kad je Hrvatskoj potreban ozbiljan lijek. Šopati Hrvatsku sedativima može biti opasno po život", rekao je Bernardić. Trebaju li saborskim zastupnicima lijekovi za smirenje ili se samo trebaju smiriti kad je u pitanju rasprava u parlamentu? Za predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića neke su bile ispod svake razine.

"Mislim da bi bilo bolje da od jeseni ipak malo ublaže svoju retoriku, pogotovo kad se napada na ljude i ide ad hominem. Mislim da to nije dobro i nije lijepo", rekao je Jandroković.

Sigurni smo da će o svemu tome zastupnici razmisliti na dva mjeseca dugoj pauzi. Ovoga tjedna stoga su užurbano odradili sve što je bilo ključno - potvrdili Đuru Sessu novim šefom Vrhovnog suda, izglasan je Ovršni zakon, ali i takozvani zakon o RBA udrugama. Povišenih tonova bilo je oko smjena na HRT-u, otvorena su vrata smjeni pravobraniteljice za djecu, a izbor ustavnih sudaca i eventualno formiranje povjerenstva za Agrokor, pričekat će rujan.

"Čemu nervoza? Jel vam se žuri na more? Gledajte meni se ne žuri, radio bi i preko ljeta ako može", dobacivao je Maras kolegama za vrijeme glasovanja u petak.

Nervozniji će biti građani kada u nedostatku svih ovih prepucavanja shvate da će opet plaćati višu cijenu struje i to zbog zelene energije. Smiješi im se i viša cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja. No kad je zdravlje u pitanju, pogotovo kad se o djeci radi, ne možemo ne spomenuti vijest kako će dvoje malih pacijentata iz Klaićeve koji boluju od neuroblastoma dobiti lijek za koji je Vlada na sjednici osigurala novac. Novac će trebati i za olujnim nevremenom poharana područja ovoga tjedna, štete se još zbrajaju.

Treslo se ovoga tjedna u Dinamu - smijenjen je Petev, a na njegovo mjesto stigao je Mario Cvitanović.

"Ja želim izazov i nema straha od toga", rekao je Cvitanović.