Ostalo

HAK UPOZORAVA NA POJAČAN PROMET

I danas se očekuje gust promet prema moru ali i unutrašnjosti

Kilometarske kolone obilježile su jučeranji dan. Od jutros pak manja gužva, tek se na pojedinim graničnim prijelazima čeka nešto duže. Što vozači mogu danas očekivati otkrila nam je Dijana Beganović iz HAK-a.

Ilustracija   FOTO:Zvonimir Barisin / CROPIX
Piše: Media Servis

"Zbog lokalnih pljuskova mjestimice vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima pogotovo u unutrašnjosti. Zbog jake bure očekujemo ograničenje prometa za pojedine skupine vozila. Gust promet očekuje se u prijepodnevnim satima u smjeru mora, a u poslijepodnevnim u smjeru unutrašnjosti. Mogući su zastoji i vožnje u kolonama, posebice u blizini odmorišta i naplatnih postaja. Očekuje se pojačan promet na graničnim prijelazima u oba smjera, posebno na prijelazima sa Slovenijom, BiH i Srbijom. Zbog bure se očekuju i prekidi pojedinih katamaranskih linija"; najava je iz HAK-a.

Prema zadnjem izvješću - zbog olujne bure samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; DC54 Maslenica-Zaton Obrovački. Obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca (DC27 i DC50).

Na autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a između Senja i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina). 

Jak vjetar puše na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić (vozi se uz ograničenje brzine, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila). Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojednim cestama u Istri i priobalju bit će u nedjelju, 16. srpnja, od 12 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti DC1. Državnom cestom DC1 u Kninu, vozi se naizmjence, jednim trakom, a zabranjen je promet vozilima čija ukupna masa prelazi 5 tona, zbog radova na mostovima Bulin 1 i Bulin 2. Obilazak za autobuse: Knin-DC33-Vrbnik-ŽC6056-Oklaj-ŽC6055-DC59-Očestovo-DC1, a za teretna vozila: Knin-DC33-Drniš-Tromilja-DC56-Skradin-Bribirske Mostine-DC59 Kistanje-Očestovo-DC1. Radovi na autocestama: A4 Goričan-Zagreb zatvoren je ulazni krak čvora Kraljevečki Novaki iz smjera Sesveta i Dugog Sela (istoka) u smjeru čvora Ivanja Reka (zapada); u zoni radova čvora Kraljevečki Novaki u oba smjera prometuje se suženim kolnikom. 

Za sav promet zatvorene su ceste: DC1 između Gornjeg Stupnika i Svetonedeljske ulice, DC29, na dijelu od Novog Golubovca (raskrižje državnih cesta DC29 i DC35), DC502 Smilčić-Pridraga.

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama: DC1 u mjestu Mostanje, na dionici Sučević-Otrić kroz Otrić i u Kninu; DC23 kroz Dugu Resu; DC47 Lipik-Novska; DC24 Bračak-Bedekovčina; DC24 od Zlatar Bistrice prema Konjščini vozi se usporeno (ograničenje brzine 30 km/h zbog oštećenog kolnika); DC28 čvor Cugovec-Sveti Ivan Žabno; DC2 u Vukovaru, u Kudeljarskoj ulici i Ulici Priljevo (do 21.10.); DC66 na dionici Pula-Most Raša, na raskrižju s nerazvrstanom cestom za Radeki Polje u naselju Loborika i u naselju Marčana (do 17.kolovoza); DC206 Valentinovo-Petrovsko. 

U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.