Politika

PLENKOVIĆ O FITCHU

Ne očekujem poremećaje u rastu hrvatskog gospodarstva

Rejting agencija Fitch zadržala je dosadašnji rejting Hrvatske na ‘BB‘ uz stabilne izglede. Upozoravaju da bi Agrokor mogao usporiti rast. Ministar financija Zdravko Marić za Media servis je rekao da je to samo potvrda kako Fitch ima povjerenja u Vladu.

Andrej Plenković   FOTO:Tonci Plazibat / CROPIX
Piše: Media Servis

"Pohvalili su pozitivne pomake na području javnih financija i izlazak iz procedure prekomjernog deficita. Očekuju da će taj trend biti nastavljen. Očito, imaju povjerenja u naše fiskalne projekcije da ćemo nastaviti s procesom fiskalne konsolidacije smanjivanjem javnog duga", dodao je ministar.

Da je ova procjena Fitcha dobra iz razloga što je zadržan isti kreditni rejting smatra i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je u intervjuu za Novu TV izjavio:

"Mislim da je ova procjena Fitcha dobra jer je zadržan isti kreditni rejting, izgledi su stabilni - a imali smo onaj pomak iz negativnih u stabilne prije otprilike sedam, osam mjeseci - unatoč krizi koju smo ne samo uspjeli iskontrolirati nego je to proces s kojim upravljamo zahvaljujući aktivizmu Vlade i Zakona o izvanrednoj upravi, procjena je samo za nekoliko malih bodova stavljena glede rasta BDP-a na niže. Ali to je još uvijek samo procjena, vidjet ćemo kako će to sve skupa biti na kraju godine. Ne očekujem nikakve velike poremećaje u rastu hrvatskog gospodarstva. To pokazuje i rast industrijske proizvodnje u svibnju", rekao je Plenković.