Politika

LJETNA STANKA

Dok građani rad Sabora ocjenjuju dvojkom, zastupnici si daju trojku

Saborski zastupnici otišli su na dvomjesečnu ljetnu stanku, a mi smo provjerili što oni o misle o dosadašnjem radu ovog saziva Sabora, te kako podići kvalitetu njegovog rada.

Zastupnicima počela ljetna stanka   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

Dok građani rad Sabora u mjesečnim istraživanjima redovito ocjenjuju dvojkom, zastupnici s kojima smo razgovarali, njih desetak, rad parlamenta prosječno ocjenjuju trojkom.

"Četvorka je dosegnuta", rekao je Đakić. "Dvojka", kaže Miljenić. "Sa 4 dosta se radi", rekao je Sladoljev. "Ocjenjujem sa tri", rekao je Aleksić. "Ocjena je nedovoljna", ističe Bunjac. "Pa četiri", rekla je Putica.Očekivano, vladajući rad Sabora ocjenjuju višim ocjenama nego oporba. HDZ-ova Sanja Putica visoku četvorku ovako pojašnjava.

"Sabor radi punom parom, petkom glasujemo o velikom broju akata.Zastupnici su dosta intenzivni u raspravama. Zadovoljna sam", rekla je Putica.HNS-ova Marija Puh ističe da je podignuta razina pripreme za sjednice, što je jedan od razlog njezine ocjene dobar.

"Tjedan dana prije znam koje točke idu na raspravu, što prije nije bio slučaj. Samim time se poboljšava rad Sabora jer možemo poboljšati kvalitetu naših rasprava", istaknula je Puh.Oporba očekivano puno kritičnija. SDP-ov Orsat Miljenić ističe da se oporbeni zakonski prijedlozi ne stavljaju na raspravu, dok oni Vladini tek formalno prolaze javnu raspravu zbog čega radu Sabora daje ocjenu 2.

"Imalo smo sada Zakon o koncesijama. Stvoren je privid da će ići u treće čitanje i onda se samo pojavio dan prije na glasanju.To je loša praska, ništa se ne bi dogodilo da je zakon išao u treće čitanje i da su građani njime bili zadovoljni", rekao je Miljenić.Previše se bavimo usklađivanjem s europskim zakonodavstvom, dok reforme izostaju, poručuje Branimir Bunjac iz Živog zida koji rad Sabora ocjenjuje nedovoljnim. Ipak, tu i tamo, kaže, iskrsne i nešto pozitivno.           

"Meni je najpozitivinjije bilo jednoglasno osnivanje istražnog povjerenstva za Imunološki zavod i dobro je bilo umanjenje prava zastupnicima, još uvijek nedovoljno no ipak stvari idu u nekom boljem smjeru", istaknuo je Bunjac."Suglasje oko pojedinih prijedloga pozitivnim ocjenjuje i MOST-ov Marko Sladoljev, a evo što pamti kao najnegativnije.                       

"Dakle, ona smjena Bože Petrova i preslagivanje, te slučaj Saucha, to su građani mogli vidjeti", istaknuo je Sladoljev.

"Negativno, sjetimo se one rasprave o pečatu u izmjenama Zakona o udrugama gdje se raspravljalo o jednoj jedinoj uredbi četiri sata, a uopće se nije razgovaralo o pečatu nego o skroz nekim trećim temama", rekao je Goran Aleksić iz SNAGA-e koji smatra kako bi se kvaliteta rada Sabora mogla podići upravo time da se zastupnici drže poslovnika, odnosno tema o kojima se raspravlja. HDZ-ov Josip Đakić vjeruje da će se izmjenama poslovnika, najavljenima za jesen, neke stvari popraviti, pogotovo, kaže, kad je riječ o stankama.

"Mislim da je to bezpredmetno i da to stvarno nije potrebno svako jutro počinjati sa nekakvim stankama o aktualnostima, to se može jednom mjesečno cijeli dan napraviti u kojem će se aktualnosti staviti na dnevni red", rekao je Đakić. Nezavisna Anka Mrak Taritaš nudi općenitu formulu kolegama kako u javnosti popraviti uglavnom negativnu sliku o Saboru.

"Treba voditi računa da ste svaki put bolji, da otvarate teme koje su interesantne i da građani shvate da se tu otvaraju teme i da radimo za njihovu korist"