EU

JAČANJE VEZA U REGIJI

Plenković na Summitu zapadnog Balkana u Trstu

Premijer Andrej Plenković boravio je jučer u Trstu gdje su čelnici sedam članica Europske unije i šest država zapadnog Balkana sudjelovali na summitu Berlinskog procesa. Tema je bila jačanje suradnje i veza u regiji.

A. Plenković   FOTO: Boris Kovacev / CROPIX
Piše: Media Servis

 "Imali smo vrlo otvorenu razmjenu mišljenja. Cilj ovog formata je da se u ovom mandatu EK i EU parlamenta, kada očito nema novih proširenja, na jedan konkretan način potakne gospodarska suradnja, prometno povezivanje i infrastrukturni projekti", rekao je Plenković.

Od tamo je premijer Plenković izvjestio javnost da je Europska komisija Hrvatskoj odobrila projekt LNG-a na Krku.

"Projekt LNG-a na Krku je važan ne samo za Hrvatsku nego za diverzifikaciju opskrbe plinom i naših susjednih zemalja ovog dijela Europe. To je jedan jako dobar i bitan razvojni bitan i doslovno strateški projekt koji hrvatsku čini bitnom na dijelu Europe u kojem živimo", kazao je premijer.

lenković je u kraćem razgovoru njemačku kancelarku Angelu Merkel upoznao s hrvatskim stajalištem oko arbitražne presude u sporu sa Slovenijom.

"Nastojat ćemo da se malo detaljnije i ona upozna sa stajalištem Hrvatske i sa logikom našeg razmišljanja. I da se taj kontekst hrvatsko-slovenskih odnosa stavi u širi europski kontekst. Nismo mi jedine zemlje koje imaju otvoreno pitanje granice", kazao je Plenković.