EU

MJESTO TUGE I BOLI

22. obljetnica genocida u Srebrenici

22 godine nakon zločina u Srebrenici i ove godine 11. srpnja u Potočanima će biti mjesto tuge i boli. Mjesto sjećanja na genocid nad Bošnjacima Srebrenice.

Srebrenica   FOTO:pixabay
Piše: Media Servis

Nakon dženaze i ukopa smiraj će u Memorijalnom centru pronaći ukupno 6576 od ukupno 8372 žrtve genocida. Pripreme se uvelike privode kraju,a članovi stradalih na ovu 22. godišnjicu već pristižu u Srebrenicu. Identifikacija će se provesti ove godine nad 71 žrtvom koji su 11. srpnja 1995. bile u dobi između 16 i 72 godine. Agor Mašović iz Instituta za nestale BiH kaže da se radi o žrtvama koje su pronađene u više sekundarnih grobnica na ovom području.

"71 žrtva genocida je pronađeno na više od 30 masovnih grobnice. Ove žrtve koje će biti ukopane su prethodno bile sahranjene na drugim lokacijama". Organizacijski odbor je i ove godine radio na pripremi komemoracije i obilježavanju godišnjice genocida. Predsjednik organizacijskog odbora za obilježavanje 22. obljetnice u srebrenici, Ćamil Đuraković očekuje velik broj prisutnih.

"Očekujemo između 20 i 30 tisuća ljudi. S obzirom da je broj žrtava manji ove godine, sigurno ćemo imati manji broj građana. Dobili smo potvrdu svih veleposlanstava u BiH. Komemoraciju će voditi predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius". Brojni građani već polako pristižu u Srebrenicu i Potočare.