Vukovarsko-srijemska

ŽUPANJA

15. manifestacija "Kruh naš svagdašnji"

U subotu je u Županji, 15. godinu za redom, održana manifestacija pod nazivom „Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti“.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

I ove godine organizator manifestacije je Turistička zajednica Grada Županja koja je okupila veliki broj sudionika iz Hrvatske, BiH i Srbije.

„Manifestacija je vjerni prikaz kako se nekada vršila pšenica kada nije bilo traktora i kombajna. Tada se sve u polju radilo ručno i uz pomoć moba, odnosno članova obitelji, prijatelja i susjeda koji su danas radili kod mene, sutra kod nekoga drugoga i tako redom“, rekao je direktor TZ Županja Mirko Bačić.

Pojasnio je kako su u to vrijeme radovi u vršidbi počinjali već u tri sata ujutro. U polja su išle cijele obitelji tako da su muškarci išli s kosama i kosili, a iza njih žene s sa srpovima koje su skupljale požnjevenu pšenicu. Slagale su ih na vezice koje su prethodno postavljala djeca koja su donosila i vodu.  Sve se vezalo i slagalo na velike hrpe poslije čega se odvozilo konjskim zapregama.

Poslije 15. godina održavanja ove tradicijske manifestacije Bačić dodaje kako je dijelom zadovoljan sa svime do sada učinjenim. Prema njegovom mišljenju manifestacija nije u cijelosti prepoznata kod nekih u Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu turizma. 

„Kada bi dali veći doprinos ovoj lijepoj priči garantiram da bi autobusima dovozili turiste na ovu manifestaciju“, rekao je Bačić.

Među uzvanicima bio je i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je najavio podršku manifestaciji i u sljedećim godinama. 

„Cilj je ostanak ljudi na selu. Kroz ovakve manifestacije kao i dodatne investicije možemo zadržati mlade na svojim ognjištima“, istaknuo je Majdak.


(Hina)