Košarka

CEDEVITA LIPIK 3X3 CHALLENGER 2017

U Lipik dolazi osam od 10 najboljih 3x3 svjetskih ekipa u uličnoj košarci

Svega nekoliko dana nakon što je 3x3 ulična košarka postala olimpijski sport i bit će uvrštena u programu već na sljedećim Olimpijskim igrama koje će 2020. biti održane u Tokiju, domaće i svjetske snage "street basketa" u Lipiku će pokazat najbolje što znaju i tako započeti pripreme kako bi spremno dočekali borbu za kartu za Japan

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

Lipik će od 30. lipnja do 1. srpnja biti domaćin "Cedevita Lipik 3x3 Challenger 2017." na kojem će nastupiti osam od 10 najboljih svjetskih ekipa, a gledajući pojedinačan ranking, u Lipiku  će zaigrati 35 najboljih svjetskih igrača koji su trenutno u Top 50.

Krovna košarkaška svjetska organizacija (FIBA) je lani Lipik 3x3 Challenger proglasila najjačim na svijetu, prema zbroju službenih bodova svih igrača koji su nastupili na ovom turniru, a sudeći po snazi ekipa koje će zaigrati ove godine, Lipik će biti najozbiljniji kandidat da obrani ovu titulu. 

Listu sudionika predvode dvije najbolje rangirane svjetske momčadi - Novi Sad Al Wahda i Ljubljana. Novi Sad Al Wahda je trenutačno svjetski broj 1, a aktualni svjetski prvaci u ovom sportu u Lipiku će braniti lani osvojenu titulu. Ljubljana je trenutno 2. rangirana ekipa u svijetu i pobjednici su finala završnog Mastersa World tour serije 2016. U Abu Dhabiju. U Lipiku će nastupiti i Statist Split, najbolja hrvatska ekipa, ujedno i hrvatska 3x3 reprezentacija.

Lipik 3x3 Challenger je poseban i po tome što, zahvaljujući dugogodišnjoj uspješnoj suradnji s Memorijalnim muzejskim centrom Dražena Petrovića, 10. godinu za redom pobjedniku Challengera dodjeljuje Trofej Dražena Petrovića.

FIBA je u organizacijskom smislu Lipiku iskazala još jedno velik priznanje i povjerenje. U sklopu turnira, po prvi puta u Hrvatskoj i regiji će biti organizirana stručna Akademija 3x3 sudaca koju organizira FIBA. Tako bi u Lipiku službeni 3x3 suci trebali postati 12 sutkinja i sudaca iz Hrvatske, Srbije, Italije, Španjolske, Francuske, Češke i Ukrajine.

Lipik je jedan od svega trinaest gradova u svijetu kojemu je FIBA dodijelila domaćinstvo Challenger turnira. Ostali domaćini su Moskva, Bukurešt, Nanjing, Penang, Odense, Haag, Ulaanbaatar, Huai An, Ljubljana, Taipei City, Sao Paolo i Sibiu.


(Hina)