Osječko-baranjska

POGLEDAJTE POPIS VIJEĆNIKA

Predsjednik osječkog Gradskog vijeća je Željko Požega, većinu čine koalicija SDP-HNS-ANU, Most i HDSSB

Gradska većina je formirana, funkcije dodijeljene, Gradsko vijeće Grada Osijeka kao političko tijelo počelo s radom. Ukratko bi to bio opis današnje, konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća. Novi odnos političkih snaga nije prošao bez optužbi iz oporbenih redova i to za neprincipijelnost, ali i za sukob interesa i trgovanje utjecajem.

Piše: Marin Ćurić / STV

20 vijećnika - SDP, HNS, ANU, MOST i HDSSB od danas čine vladajuću većinu u osječkom Gradskom vijeću. Sporazum o svojoj koaliciji sastavili su i potpisali prošloga petka, a uoči današnje sjednice Gradskog vijeća koaliciju su objavili te obrazložili na čemu je temelje.

"Na novim projektima, na novim odnosima, a to znači da sve ono što je bilo najvažnije, najbolje i najbitnije u svakoj od stranaka, što su u vrijeme kampanje isticali, da će to biti glavna veza spojnica između nas budućih partnera i da ćemo to staviti u prvi plan. Ovdje nema kalkulacija, nema nikakvih igara, nema prirodnih i neprirodnih koalicija, samo uspješnih i neuspješnih", rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

A nakon sjedanja u vijećničke klupe, malo poziranja za kamere s oporbom. Glasači su odlučili ovako: pojedinačno najjača stranka u Vijeću je HDZ sa 10 vijećnika. SDP-HNS I aktivni umirovljenici zajedno imaju 12, MOST 5, HDSSB I Šimičićev Biraj bolje po 3, a Đapićeva DESNO kao i Lista grupe birača Danijele Lovoković po 2 vijećnika.

Novu vladajuću većinu starog gradonačelnika za prevaru birača i neprincipijelnost optužio je Anto Đapić govoreći o obratu odnosa Ivana Vrkića sa Mostom i HDSSB-om.

"Što se to dogodilo unutar HDSSB-a da je gradonačelnik Vrkić, koji je bio kroz ove 4 godine, a u izbornoj kampanji ružno pače, postao prekrasni labud, koji će za razliku od umirovljenja grada do pokušaja kriminalizacije tiskanja Promenade, ne znam čega sve ne, što je bilo očito u posljednjoj emisiji sučeljavanja, gdje sam ja stao njemu u obranu, da ni tjedan dana ni nakon izbora to ništa vama u HDSSB-u to ništa ne smeta, nego pragmatično, pokušavajući spasiti ostatke ostataka svoje političke organizacije", rekao je Anto Đapić (DESNO).

Đapić se obratio i Vrkiću kao svom dojučerašnjem prvom suradniku i održao mu lekciju o pragmatičnosti i principijelnosti u političkom dogovoru s MOST-om.

"Gospodine gradonačelniče, ja mogu razumjeti pragmatiku, matematiku, ja sam i realan čovjek i sve to znam, ali da vama dođe sa tezom gospodin Šimić, kojeg pozdravljam isto, sa tezom da može ić se u koaliciju, ali ne može Anto Đapić. Sad je to pitanje je li to Anto Đapić kao osoba, je li njegova stranka kao politička organizacija, je li to politika ili je to ideologija? Da se to dogodilo meni na vašemu mjestu, ja bih ga izbacio iz ureda", rekao je Đapić.

Zanimljiv je bio i Đapićev komentar odnosa MOST-a i HNS-a koji su unatoč političkom antagonizmu, završili zajedno u Vrkićevom političkom braku.

"Da ne govorim o činjenici da HNS, gospodo iz HNS-a pristaje na koaliciju sa strankom čiji je čelnik ovdje u Osijeku, sam vrh te političke organizacije, sigurno 3. čovjek najmanje, predsjednik Kluba u Saboru, dakle moćan čovjek te organizacije, koja godinu i pol dana pokušava vašem šefu Vrdoljaku staviti na ruke lisičine, a na noge lance. I to vi svi znate. Kakva je to razina pragmatike, kakva je to politička procjena, kakva je to, kao se to može uopće opravdati da se formira jedna ovakova koalicija?"

Bilo kako bilo, koalicija je tu, no to nije bio jedini trenutak povišenih tonova danas.

Dok je izbor Željka Požege koji je u Vijeće došao na listi Mosta za predsjednika Gradskog vijeća te Drage Šerića sa liste ANU kao prvog potpredsjednika Vijeća prošao glatko, rasprava se povela oko izbora HDSSB-ovog Karla Šatvara za drugog potpredsjednika Gradskog vijeća.

"Zato što sam došao u posjed dokumenata, informacija vrlo autentičnih, da je Karlo Šatvar koristio svoju poziciju potpredsjednika stranke. Činjenica je da su na vlasti bili u županiji do ovih izbora, sa pozivima direktorima županijskih i dijelom gradskih tvrtki, kod njih je intervenirao i svojim političkim utjecajem osiguravao sebi nepripadajuću korist. On je registrirao preko svoje kume koja radi u jednoj gradskoj tvrtci firmu kojoj je sjedište u stanu njegove punice, organizirao konzultantsko predavanje za komunikaciju gdje je pozivao direktore gradskih, županijskih tvrtki koji su se odazivali na to, a ajd' nemoj se odazvati potpredsjedniku HDSSB-a, s jedne strane i možebitnim pobjednicima izbora, jer je HDSSB imao velike šanse", rekao je Đapić.

"Tko gubi ima se pravo ljutiti. U potpunosti odbacujem te njegove prozivke, ali kad te lažne prozivke dolaze od Đapića, koji je poznat tijekom cijele svoje političke karijere kako je radio i kakve se sve afere vežu uz njega, onda vam to sve izgleda smiješno. Međutim, ponavljam zbog čega je sve došlo do toga, mi smo gospodinu Đapiću poremetili planove da uđu u vlast i da gospodin Đapić postane predsjednik Gradskog vijeća i naravno da smo mu mi tu u fokusu, jer upravo naša su tu 3 vijećnika ključna zbog kojih je on u oporbi", rekao je potpredsjednik Gradskog vijeća Karlo Šatvar.

Nezadovoljan izborom potpredsjednika Gradskog vijeća, osim Đapića, bio je i oporbeni HDZ, koji je pojedinačno najjača stranka u osječkom Gradskom vijeću. Ukazali su na nekorektnu političku praksu jer na mjesto drugog potpredsjednika Vijeća, nije izabran vijećnik iz oporbenih redova.

"Dao sam prijedlog da što je moguće prije da se takve stvari više ne ponavljaju. Da se Poslovnik promjeni i da izrijekom predstavnik oporbe ima svog predstavnika kao potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Osijeka. Evo neka svi koji su danas ušli u vlast grada Osijeka svojim biračima objasne tu riječ vjerodostojnost od koje mi u politici živimo", rekao je Željko Kovačević (HDZ).

Gradonačelnik Vrkić tvrdi kako je sastavio koaliciju za iduće 4 godine, a ne za jednokratnu uporabu. S obzirom na tanku većinu koju u Vijeću ima, a koja ovisi o svega dvije ruke, bit će zanimljivo vidjeti koliko će ona uistinu stabilna i dugovječna biti. Nova sjednica Gradskog vijeća sazvana je već za srijedu, 5. srpnja.