Rukomet

EUROPSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Hrvatska u skupini sa Švedskom, Srbijom i Islandom! Evo prvih reakcija...

Hrvatska rukometna reprezentacija igrat će u skupini A Europskog prvenstva koje će se od 12. do 28. siječnja 2018. održati u našoj zemlji, zajedno s reprezentacijama Švedske, Srbije i Islanda, odlučeno je na ždrijebu koji je u održan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Hrvatska u skupini sa Švedskom, Srbijom i Islandom!   FOTO:Damir Krajac / CROPIX
Piše: Hina

Hrvatska će sve utakmice prvog kruga igrati u splitskoj Spaladium Areni. U drugom krugu naši rukometaši se križaju sa skupinom B u kojoj su Francuska, Bjelorusija, Norveška i Austrija.

U skupini C igrat će Njemačka, Makedonija, Crna Gora i Slovenija, dok će u skupini D snage odmjeriti Španjolska, Danska, Češka i Mađarska.

Reprezentacije su uoči ždrijeba bile postavljene u četiri jakosne skupine, a Hrvatska se kao domaćin nalazila u skupini 1 s Njemačkom, Španjolskom i Francuskom.

Prvenstvo će se odigravati u četiri grada i to u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Poreču. Ovo je posljednji Euro sa 16 reprezentacija, jer će već 2020. u Austriji, Švedskoj i Norveškoj sudjelovati rekordne 24 momčadi. Naslov prvaka Europe branit će Njemačka, koja je bila najbolja na posljednjem natjecanju u Poljskoj, a gdje je Hrvatska osvojila broncu

Zanimljivo, Hrvatska je prva europska zemlja koja će drugi put biti domaćin turnira. Hrvatska je već bila domaćin Europskog prvenstva 2000. godine, međutim to prvenstvo ne pamtimo po dobrome. Rukometaši su zapeli u skupini osvojivši tek šesto mjesto, a naslov je osvojila Švedska pobjedom nad Rusijom (32-31). Ostali smo i bez plasmana na olimpijske igre u Sydney nakon poraza od Slovenije u borbi za peto mjesto.

Červar: Vjerujemo u sebe

"Sudbina je bila takva, nikada nisam previše kalkulirao. Moramo razmišljati o svojoj igri, ići korak po korak, to je najvažnije i najmudrije. Vjerujemo u sebe," kazao je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar nakon ždrijeba.

"Dobro ćemo analizirati naše suparnike, ali moramo razmišljati o sebi. Moramo biti borbeni i skromni, igrati sa strašću. Bitna je i kemija u ekipi. Napravit ćemo sve što se bude moglo. Ostavit ćemo srce na terenu, ali najvažnije je da svi ostanu zdravi", dodao je Červar.

"Radujem se povratku u Split. Posebno me raduje što ćemo ponovo igrati u gradu u kojem smo 2009. za vrijeme svjetskog prvenstva imali veliku podršku," zaključio je Červar.

Ždrijeb skupina prokomentirao je i Mirko Alilović, vratar mađarskog Veszprema. 

"Ždrijeb je malo neugodan. U drugom krugu nas očekuje neugodno križanje sa svjetskim prvacima i doprvacima Francuzima i Norvežanima. Međutim, ne trebamo se nikoga bojati. Igramo doma i nadam se kako ćemo u drugi krug prenijeti četiri boda," kazao je Alilović.

"Svjestan sam pritiska javnosti, međutim to je normalno u hrvatskom sportu. Kod nas se uvijek očekuju odličja. Hrvatska rukometna reprezentacija je uvijek među pet najboljih na svijetu i svi imaju respekt prema nama. Ne bježimo od uloge favorita," dodao je Alilović.

SKUPINA A (Split): HRVATSKA, Švedska, Srbija, Island

SKUPINA B (Poreč): Francuska, Bjelorusija, Norveška, Austrija

SKUPINA C (Zagreb): Njemačka, Makedonija, Crna Gora, Slovenija

SKUPINA D (Varaždin): Španjolska, Danska, Češka, Mađarska