Osječko-baranjska

NOVI TRIJUMF

''Lipa'' ukupni pobjednik međunarodnog natjecanja u Salzburgu

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka ponovno je ostvarilo veliki trijumf na međunarodnoj sceni. Ovog puta na svjetskom natjecanju pjevačkih zborova International Choral Celebration and Competition, koje je prošlog tjedna održano u austrijskom Salzburgu osvojili su sve što se moglo osvojiti, pa i naslov ukupnog pobjednika natjecanja!

Lipašice i lipaši ispred prelijepe dvorane Mozarteum u Salzburgu   FOTO:Zoran Svoren
Piše: Jelena Grgić / STV

„Lipa” je nastavila niz međunarodnih uspjeha osvajanjem doslovce svega što se u Salzburgu osvojiti moglo. To su redom: titula pobjednika najteže A1 kategorije – mješoviti pjevački zborovi sa stilski zadanim natjecateljskim programom u trajanju do 20 minuta, Zlatna diploma za kvalitetu uz najveći broj bodova, specijalna nagrada – izravno sudjelovanje nagodinu na zborskom natjecanju Laurea Mundi Budapest, 2000 eura prve nagrade i, na koncu, Grand Prix i naslov ukupnog pobjednika natjecanja! Sve su to lipašice i lipaši ponovno učinili pod ravnanjem dirigentice Valerije Fischbach, ali i zahvaljujući napornim pripremama za što su zaslužne i kodirigentice Ozana Tomić i Lidija Neznanović.

Na natjecanju je „Lipa“ izvela raznovrstan program iz različitih stilskih razdoblja, hrvatskih i inozemnih autora, a u samoj završnici lipaši su odmjerili snage s 20-ak izabranih zborova iz 13 zemalja.

Ovaj naš jedan od najtrofejnijih zborova u živopisnom Salzburgu predstavio se i izvan natjecateljskog programa i to na gala koncertu u dvorani Mozarteum i u salzburškoj katedrali gdje su izveli kratki sakralni program.