Osječko-baranjska

PLES ŠARANA I ŠKARPINE

Spoj zelene i plave Hrvatske u Aljmašu – na 6. ribarskoj noći mnoštvo posjetitelja

Punim pogotkom pokazuje se turistička priča iz Aljmaša. Na Aljmaškoj ribarskoj noći ponovno su spojene zelena i plava Hrvatska – Slavonija i Dalmacija. Brojni gosti tako su imali prigodu degustirati razne specijalitete od riječne ili morske ribe, a sve je obogaćeno dobrom slavonsko-dalmatinskom glazbom i prije svega druženjem.

Piše: Josip Dubrović / STV

Po šesti put na Aljmaškoj ribarskoj noći zaplesali su svoj ples šaran i škarpina. Tako ovu manifestaciju nazivaju njezini organizatori. Postala je već pravi praznik ribe i pjesme, a osnovni joj je cilj povezati obale Dunava i Jadrana.

"To su stvarno postala prijateljstva. Znači spojili smo najbolje od ribe što se u Hrvatskoj može dati, morsku ribu, koja je došla danas s Jadrana i naravno naš dunavski šaran, koji je tu iz Dunava", kaže organizatorica Marina Bede.

Gosti s Jadrana došli su se pokazati s nekim od svojih klasičnih specijaliteta.

Domaće snage pekle su šarana na rašljama. Kuhao se perkelt od soma, a najviše je u nizu na vatri bilo kotlića fiša.

Sve poštivam, svoje uživam, misao je, kada je u pitanju gastronomija, kojom su se vodile dvije strane s domaće i dalmatinske kuhinje.

Različite ribe i navike, ali spoj je itekako moguć. Najbolji primjer Aljmaška je ribarska noć, koja je postala šire poznata manifestacija.

"Dobivamo goste ne samo iz okolnih mjesta, nego dolaze i dalje, tako da možemo reći da je postalo internacionalno. Imamo gosta koji svake godine iz Kanade potegne da bi bio na ovoj manifestaciji. Čujemo da su došli neki iz susjedne nam države, tako da širi se dobar glas, ljudi dolaze", dodaje Bede.

Dobra turistička ideja i proizvod uvijek su pronalazili put do kupca, a ljepote ovoga kraja i hrvatska gastronomija, zasigurno su jedan od najjačih aduta.