Osječko-baranjska

SPEKTAKL NA NEBU IZNAD GRADA

Ni vjetar nije omeo hrabre zrakoplovce na Osijek air showu

Zlatne dane osječkog amaterskog zrakoplovstva čija je tradicija duga gotovo koliko čovjek leti uz pomoć strojeva jučer je ponovno na jedan dan oživjela zrakoplovna priredba Osijek air show. Iako su organizatorima vremenske prilike bile izrazito nenaklonjene zbog snažnog vjetra, nekoliko hrabrih zrakoplovaca Osječanima su pokazali svoje vještine letenja, a nastupili su i članovi akrobatske skupine «Krila oluje» Hrvaskog ratnog zrakoplovstva.

Piše: Dino Perković / STV

Još od davnina nebo privlači čovjeka, a oni koji jednom iskuse let ostatak života provedu pogleda uperena prema gore. Ljepote letenja najbolje poznaju piloti, a iako je zbog jakog vjetra koji je jučer zapuhao nažalost morao biti otkazan veliki dio programa Osijek air showa, neki od njih ipak su se vinuli u nebo.

"To je zaraza, to je prije svega zaraza od malena, od malih nogu, negdje sa prvim razredom srednje škole krenuo sam kao padobranac, pa onda jedriličar, pa pilot i mi znamo već koji smo malo stariji u zrakoplovstvu da se zarazimo s tim i to je jedan doping koji ti ostaje za čitavog života", kaže nastavnik letenja Miroslav Vlašić.

Vjetar je spriječio i dolazak brojnih gostiju pilota u Osijek kojih je bilo puno manje nego prošle godine. No, nije zasmetao pilotu Atili Filipoviću iz Mađarske jer njegova letjelica, takozvani žirokopter otporan je na vjetar.

Hrabri letači i njihovi čudesni strojevi i ove su godine privukli i veliki broj mladih i djece koje su zračne vratolomije očarale.

A neki među mališanima možda će se jednoga dana uistinu i sami vinuti u oblake. Naime, i u okviru ovogodišnjeg Osijek air showa Hrvatsko ratno zrakoplovstvo predstavilo je mladima mogućnost upisa u školu za vojne pilote. Posjetitelji su uz to mogli iskusiti doživljaj letenja i upravljanja ovjesnom jedrilicom, ali i borbenim zrakoplovom u virtualnim simulatorima. 

"Pilota nam treba što više. To je stvarno jedan prekrasan poziv i ovim putem želimo što više mladih pozvati da se prijave i da postanu piloti. uvjeti su strogi, to je činjenica. Međutim, mnogo ljudi sebe eliminira u početku, oni misle da nisu sposobni, da nisu dovoljno dobri, ali vi to ne znate", kaže vojni pilot HRZ Nino Gaković.

Najveće zvijezde Osijek air showa i ove godine bili su članovi akrobatske skupine Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila oluje" koji su svojim polustanim programom punom vratolomija oduševili Osječane.

Uz letački Osijek air show imao je i svoj neletački dio u kojem su članovi Zajednice tehničke kulture grada Osijeka i Osječko-baranjske županije predstavili svoj djelatnosti među kojima su i sve kategorije zrakoplovnog modelarstva. Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca poginulim hrvatskim zrakoplovcima u Domovinskom ratu u okviru air showa održan je i dio obilježavanja obljetnice osnutka Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek.