Ostalo

PREGLED TJEDNA

Tjedan obilježila Vlada HDZ-a i HNS-a i traženje rješenja za sedmero djece iz Klinike za dječje bolesti

Dok će svijet ovaj tjedan pamtiti po stravičnom požaru zgrade u Londonu, vjerojatno najsmrtonosnijem od Drugog svjetskog rata, domaća javnost sjećat će ga se po prvim koracima Vlade HDZ-HNS, izlasku iz procedure prekomjernog deficita, ali i pokušaju pronalaženja rješenja za sedmero djece oboljele od visokorizičnog neuroblastoma u Klinici za dječje bolesti Zagreb kojima je potrebno 10,5 milijuna kuna za novi lijek koji bi im donekle poboljšao prognozu liječenja. Pregled tjedna pripremila je Ines Cvitanović.

Andrej Plenković i Predrag Štromar   FOTO:Dragan Matic / CROPIX
Piše: Media Servis

Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klaićeve poručio je da nije dobro kad se gasi požar i donose ad hoc rješenja, kao i da ovaj slučaj ne treba promatrati izolirano jer samo dotacija od 10,5 milijuna neće riješiti problem na duže staze.

"Mislim da se treba iznjedriti sustavno rješenje ili barem rješenje koje bi funkcionirali za mjesec, dva ili pet kad se pojavi novo dijete", rekao nam je Bahtijarević.I u ovaj tjedan ušli smo s političkim podrhtavanjem. Davor Ivo Stier, kojemu nije dobro sjela koalicija HDZ-a i HNS-a, podnio je ostavku u Vladi, ostao na poziciji političkog tajnika. Do kada ostaje vidjeti, kao i koje su mu točno ambicije.

"Velika je čast predstavljati Hrvatsku u svijetu, ali u ovom ključnom trenutku važnije je biti u domovini, ovdje širiti demokršćansku opciju i vratiti povjerenje hrvatskih ljudi u institucije hrvatske države i naše demokracije", istaknuo je Stier.
 
Iza Stiera, Marija Pejčinović Burić. Sama najava njezinog imenovanja izazvala je žestoku raspravu. Bura se podigla zbog njezina supruga Zorana Burića koji stoji iza projekta gradnje elektrana na Cetini. Najburnije je reagirao MOSTov Bulj koji sumnja da je Burić uspio progurati projekt jer mu je supruga ima veze u Bruxellesu i na Markovu trgu, dok sam Burić poručuje da je nadležno Povjerenstvo, u vrijeme dok je bila državna tajnica, ocijenilo da mu supruga nije u sukobu interesa. Pomno se prate i prvi potezi nove ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak koja je poručila da neće pristajati na političke ucjene.
 
" Jedna od mojih deviza je u ovom trenutku da je tehnologija važnija od različitih ideologija", izjavila je Divjak.A deviza premijera je da nitko u Vladi nema odriješene ruke. Prepucavala se politika i zbog zatvorske kazne onih koji su vrijeđali državnu tajnicu Janicu Kostelić. Dok su vladajući hvalili reakciju policije i pravosuđa, oporba se pitala - zašto za sve ne vrijede ista pravila? Na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje Zdravku Mamiću. Luka Modrić promijenio je iskaz kojeg je dao tijekom ispitivanja u USKOK-u prošle godine, a pravi show mogli smo vidjeti sutradan. Za vrijeme svjedočenja oca Dejana Lovrena, Zdravko Mamić je izgubio kontrolu i vikao da će se sam braniti.
 
"Što pričaš", vikao je Mamić na što su mu odvjetnici rekli da se ne može tako ponašati. "Nećete me ni braniti, pokupite se", rekao je Mamić, a odvjetnica Sokolović na to je rekla: "Mi otkazujemo punomoći i pod ovim uvjetima nećemo sudjelovati u ovome".Namješteno ili ne zbog otezanja postupka pitala se javnost, a odvjetnički tim u odlasku tvrdi da nije. I na pred kraj tjedna Hrvatska je i službeno izašla iz procedure prekomjernog deficita. Ministar financija Zdravko Marić nije skrivao zadovoljstvo no poručuje - nastavljamo s poslom.
 
"Daljnjom konsolidacijom javnih financija i općenito smanjivanjem javnog duga i općenito činjenjem svega da hrvatski gospodarski rast, zapošljavanje i održivost javnih financija budu još i bolji"; rekao je Marić za Media servis.