Svijet

ZAVRŠNI NAPAD?

Počela završna faza protjerivanja IS iz posljednjeg dijela Mosula

Iračke snage pokrenule su u nedjelju završni napad na džihadističku skupinu Islamsku državu koja još drži stari grad u Mosulu.

Počela završna faza protjerivanja IS iz posljednjeg dijela Mosula   FOTO:Google Maps
Piše: Hina

Vojska, protuterorističke snage i policija pokrenuli su napad na stari grad, naveo je u priopćenju šef operacije general Abdelamir Jaralah.

Zapovjednik elitnih protuterorističkih snaga, general Abdel Vahab al-Saadi agenciji France presse je potvrdio početak napada na stari grad.

Zračni napadi počeli su iza ponoći, a kopnene operacije na dijelove starog grada u zoru, precizirao je časnik zapovjedništva operacije. Zauzimanje tog dijela, gdje je prema podacima UN-a opkoljeno oko 100.000 civila, ključno je za preuzimanje cijelog grada od IS, njihova posljednjeg urbanog uporišta u Iraku.

Uz međunarodnu koaliciju koju vode Sjedinjene Države, iračke snage od listopada 2016. vode veliku ofenzivu protiv IS-a u Mosulu, gradu na sjeveru zemlje koji su zauzeli u lipnju 2014.

Iračke snage su krajem siječnja zauzele istočni dio i pokušavaju od tada osvojiti zapadni dio grada, gdje se nalazi stari grad, teško osvojivo područje.

Prema iračkoj vojsci, velika većina džihadista sklonila se u stari grad kojeg oružane snage pokušavaju okružiti posljednjih mjeseci. Smješten na zapadnoj obali Tigrisa, stari grad čine gusto naseljene uličice, što otežava napredovanje oklopnih vozila i  upotrebu teškog naoružanja.

 

(Hina)