Svijet

OŠTRE REAKCIJE

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo Hrvatsku zbog uplitanja u ukrajinsku krizu

Sastanak premijera Andreja Plenkovića s ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom ovoga tjedna u Zagrebu izazvalo je oštre reakcije iz Rusije.

Andrej Plenković   FOTO:Ranko Suvar / CROPIX
Piše: Media Servis

Premijer Plenković je na sastanku ponovio želju Hrvatske da svojim iskustvom pomogne u mirnoj reintegraciji okupiranog ukrajinskog teritorija. No, rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je hrvatsko uplitanje u ukrajinsku krizu, nazvavši takve poteze kontraproduktivnima i neumjesnima, navode u službenom priopćenju.

"Sa žaljenjem primjećujemo da u Zagrebu zasad radije promiču paralelne strukture ‘domaće proizvodnje‘, umjesto poziva na obnovu dijaloga kroz mehanizme Kontaktne skupine iz Minska. Jednostrano nude teške stranice balkanske krize s početka 1990-ih i tako idu na ruku kijevskoj ‘ratnoj kampanji‘, umjesto nedvosmislenog opredjeljenja traženju putova za pomirbu i suživot. Ne odustaju od namjere da ojačaju vojno - tehničku suradnju s Ukrajinom, umjesto da napokon zatraže od Kijeva da prekine gađati Donbas, da ukine prometnu i društveno-gospodarsku blokadu regije, odustajući od ograničavanja slobode pristupa stanovništva informacijama", ističe ministarstvo.