Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Djeca bez lijekova, tužna Janica, ljuti Mamić i bolja Rumunjska!

Jedna od glavnih vijesti protekloga tjedna bila je vrijeđanje Janice Kostelić, državne tajnice u Ministarstvu sporta i poznate skijašice. Podsjećamo, Janicu je na Bolu izvrijeđalo 12 mladića, od kojih je njih sedmero Prekršajni sud u Splitu osudio na petodnevnu zatvorsku kaznu.

Jedna od glavnih vijesti protekloga tjedna bila je vrijeđanje Janice Kostelić   FOTO:Ranko Suvar / CROPIX
Piše: Antonija Tomasović

I uslijedili su brojni komentari. Većina je osudila vrijeđanje Janice, no mnogi su se zapitali je li zatvorska kazna za verbalne napadače ipak malo pretjerana?

S pravom, moglo bi se reći, jer ovaj incident zasigurno je za svaku osudu. Samo, voljeli bi da smo ovakvu represiju na djelu vidjeli i u brojnim drugim slučajevima. Tako primjerice da su tako ažurni bili možda se i ne bi dogodilo nedavno ubojstvo djeteta, a koje je počinila majka, na čije su ponašanje ukazivali mnogi, ali unatoč tome institucije nisu reagirale.  

A i pitanje je što bi iste te institucije učinile da je bilo koga od nas netko verbalno napao, kolike su šanse da bi završio u pritvoru?

Kada se incident dogodio Janica se vratila u Zagreb i izjavila kako je tužna što se ne može sigurno kretati po domovini.

Tužni smo i mi što se to dogodilo Janici, ali smo tužni i što se ponovo pokazalo kako pred zakonom nismo svi isti, a tužni smo i što se većina građana u Lijepoj našoj ne može ni kretati po svojoj domovini jer za to jednostavno nemaju novac, pa mnogi od njih ni ove godine neće vidjeti plavi Jadran.

A proteklog tjedna Vlada je ostala bez ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera koji je podnio ostavku. Tako su se samo potvrdila nagađanja kako Stier odlazi, a najglasnije se čulo kako je tako postupio zbog koalicije HDZ-a s HNS-om. No, što je istina znat će se zasigurno vrlo brzo, jer sudeći prema posljednjim događanjima u politici uglavnom mnogo toga nije onako kako se čini. Sjetite se samo što je sve Vrdoljak izgovorio kada su ga pitali za koaliciju s HDZ-om.

Ono o čemu se također pričalo u Lijepoj našoj je i suđenje Mamiću, a na kojem su ovoga tjedna bili i poznati nogometaši Luka Modrić i Dejan Lovren. No, Lovren nije stigao svjedočiti jer je rasprava prekinuta. Razlog je vjerojatno vidjela cijela Hrvatska. Incident kakav se uistinu rijetko može vidjeti u hrvatskim sudnicama. Naime, Mamić se posvađao s vlastitim odvjetnicima i otkazao im suradnju.  A tko će biti novi Mamićevi odvjetnici znat ćemo vjerojatno već početkom srpnja za kada su zakazane nove rasprave. 


Imamo za ribu, ali ne i za bolesnu djecu

Proteklog tjedna u Lijepoj našoj doznalo se da su u Dječjoj bolnici u Klaićevoj ugroženi životi sedmero djece koja boluju od maligne bolesti, a kojima HZZO nije odobrio dodatna sredstva za nabavku novog lijeka koji im jedini povećava šanse za preživljavanje do 20 posto.

Zbog toga Zaklada za ljudska prava i solidarnost "Solidarna" i Centar za mirovne studije pokrenuli su građansku peticiju prema hrvatskoj Vladi.

I što uopće reći u državi gdje se političari razmeću skupim vozilima, putovanjima, dizajnerskom odjećom, Uredu predsjednice koja će u ovoj godini samo na ribu potrošiti 200 tisuća kuna, nema se za spas sedmero djece. Malo je reći sramotno!

I za kraj malo poražavajuće statistike.

Hrvatsku je prema najnovijim podatcima Eurostata o BDP-u po stanovniku sustigla čak i Rumunjska, a iza nas ostala je samo Bugarska. 

A mi ćemo i dalje slušati bajke, kako je zakon prema svima isti, kako skrbimo o svojoj djeci i kako političari sve što čine, čine samo u interesu Hrvatske.