Politika

HULIGANIMA PET DANA ZATVORA

Vladajući hvale reakciju policije oko slučaja Kostelić, oporba: ‘Zašto za sve ne vrijede ista pravila?‘

U fokusu saborskih zastupnika bilo je postupanje policije i pravosuđa nakon vrijeđanja državne tajnice za sport i proslavljene skijašice, Janice Kostelić, a zbog kojega su oni koji su je vrijeđali zaradili pet dana zatvora. Dok vladajući hvale reakciju policije i pravosuđa, oporba se pita - zašto za sve ne vrijede ista pravila?

Janica Kostelić   FOTO:Krajac Damir / CROPIX
Piše: Media Servis

Više od dnevnog reda zastupnike su zanimale zatvorske kazne za sedmoricu od dvanaest huligana koji su vrijeđali. Branimir Bunjac, iz kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e osudio je napad, no naglasio da se radi o različitim kriterijima. Presude su donesene ekspresno, što je raritet našeg pravosuđa. Kaže, uzrocima se treba baviti.

"Pojedinci koji su napravili ogromnu štetu ugledu hrvatskoga sporta općenito imaju zaštitu politike i tako dugo dok se to ne riješi, incidenti koje smo gledali na utakmicama i rivama bit će sve češći", rekao je Bunjac. SDP-ov Ranko Ostojić, bivši ministar policije, je kao predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost od MUP-a zatražio očitovanje,ne samo za slučaj Janice Kostelić. Tvrdi kako se radi velika razlika temeljem pripadnosti određenoj političkoj garnituri, i da svi nemaju isti tretman.

"Ovdje se radi o presedanu koji na neki način pokazuje na koji način, vjerujemo, u buduće treba postupati prema svakome da sve u 48 sati bude riješeno. Neki drugi takve privilegije nemaju", rekao je Ostojić. Njegov je kolega Arsen Bauk u sabornicu ušao s flasterom na ustima kako bi poslao poruku. Istaknuo je da je za vrijeme Zorana Milanovića kao premijera, kada je izviždan i izvrijeđan u Kninu, također jedna osoba privedena, no da su oni kao Vlada odmah priopćenjem poručili da nema smisla procesuirati osobe zbog izrečenog. Zašto je ovaj put sve riješeno kako jest? Bauk je rekao da je to pitanje za novog ministra ili nekog iz represivnog aparata.

"Kada na ulici vidite političara, pazite što pričate jer mogli biste u zatvoru završiti. To smo doduše već imali prije 40-50 godina", rekao je Bauk. A novi ministar, Davor Božinović, tvrdi da je policija postupila kako je zbog prijave i morala.

"Incident je bio i na trajektu i kasnije na kopnu. Dakle policija je postupila po svim pravilima struke, a sud je odlučio o zadržavanju i odlučit će o daljnjim mjerama", rekao je Božinović. Da problem nije u policiji slaže se i prethodnik mu, Mostov Vlaho Orepić, no čudi se pravosuđu.

"I ja sam na neki način iznenađen brzinom reakcije, što ne kažem da ne treba, ali ne možemo ovaj problem ovako površno promatrati nego ga treba gledati u kontekstu ukupnog stanja u društvu. Ja ću postaviti pitanje je li uznemiravanje javnosti i javnog reda i mira kada niti jedan ministar, niti jedan dužnosnik, niti jedan predsjednik Vlade nije odgovarao za ovo stanje u Agrokoru", zaključio je Orepić. I HDZ-ov Jasen Mesić nakon svega ostao je začuđen.

"Ja se ne mogu načuditi da ovdje kritiziramo promptnost reakcije hrvatske policije. Kamo sreće dok je ministar bio uvaženi kolega Ostojić da se tako napravilo kad su na Poljudu iscrtali nacističke simbole. I ovaj primjer treba iskoristiti da se zna kako se smije ili ne smije ponašati", izjavio je Mesić. "Kada je čovjek javna osoba mora biti spreman za razne stvari", smatra SDPov Fred Matić, bivši ministar branitelja, koji se u svoje vrijeme suočavao sa raznim vrijeđanjima, pa i prijetnjama, koje nije prijavljivao. Dodao je ironično kako bi možda sada, kada vidi promptnu reakciju, drugačije.

"Ostaje zaključak da kada diraš HDZ-ovca možeš nastradati, a to je ono što nije dobro u našem društvu. Svakako da ovo što se dogodilo Janici Kostelić spada u narušavanje javnog reda i mira i nešto što se kažnjava novčanim kaznama, a ne zatvorom. Dakle, da ima Goli otok još, ljudi bi vjerojatno završili ondje", rekao je Matić. A kako bi pokazali da zbog iskrenosti i vrijeđanja njih nitko neće završiti u zatvoru, SDPov se trojac Glavašević-Grbin-Bauk uputio u centar Zagreba gdje su u svojevrsnom performansu dopuštali građanima da im pola sata govore što god žele, bez straha od posljedica.