Virovitičko-podravska

SPAS ZA MLJEKARE

Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu u Virovitici ide na EU natječaj

Virovitica bi sljedeće godine mogla dobiti Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu koji ima cilj poboljšati razvoj mljekarskog sektora kontinentalne Hrvatske, najavljeno je u četvrtak na sastanku mljekara Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije sa virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

Centar bi se gradio u Poduzetničkoj zoni III na površini 1500 četvornih metara, procijenjena vrijednost je 33,5 milijuna kuna, od čega je 13 milijuna vrijednost opreme.

Naš glavni cilj je pomoći mljekarima i mljekarskoj industriji. Do 30. lipnja otvoren je EU natječaj na koji će Virovitičko-podravska županija, u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA, Agronomskim fakultetom u Zagrebu i Zavodom za mljekarstvo pri Agronomskim fakultetom, prijaviti taj projekt. Rezultati bi trebali biti poznati do kraja godine, a ako sve bude u redu početak gradnje ovog Centra, bio bi iduće godine. Nakon što bude sagrađen, želja nam je dati ga na upravljanje proizvođačima mlijeka i njihovim organizacijama. To je jedinstven projekt u Hrvatskoj, cilj nam je zaustaviti opadanje broja mljekara i proizvodnje mlijeka, rekao je župan Igor Andrović.

Mladen Šolčić, potpredsjednik udruge mljekara "Mliječni put Hrvatske", koji godišnje proizvodi 3,5 milijuna litara mlijeka, naglasio je kako je to izvrsna inicijativa koju proizvođači u potpunosti podržavaju.

"To je spas za mljekare, ali i za cjelokupni ruralni prostor. Hrvatsko stočarstvo je u sve većim dubiozama, cijena mlijeka je sramotna niska, iznosi tek 1,90 kunu i ako to ne krene u novom smjeru neće biti ni šest tisuća proizvođača koliko nas danas ima. Centar bi nam trebao donijeti pozitivne zamahe - ako do tada izdržimo", poručio je Šolčić.


(Hina)