Lokalni izbori 2017

ZABRANJENO GLASANJE UMJESTO DRUGIH OSOBA!

GONG članovima biračkih odbora i izbornih povjerenstava: zakona i uputa DIP-a držite se ''k'o pijan plota''

S obzirom da su se, kako kažu, na prošlim izborima pojavili krajnje zabrinjavajući slučajevi glasanja umjesto drugih osoba, GONG podsjeća da je to strogo zabranjeno i predstavlja kazneno djelo. GONG u priopćenju poziva sve članove biračkih odbora i izbornih povjerenstava da se drže zakona i uputa DIP-a „k'o pijan plota“ kako bi se izbjegle nepravilnosti koje bi mogle izmijeniti slobodnu volju birača.

Ilustracija   FOTO:Vlado Kos / Cropix
Piše: Republika.eu / I.K.

Temeljem do sada zaprimljenih dojava o mogućim nepravilnostima i borbe kandidata za svaki glas, GONG posebno ističe kritična mjesta ovih izbora koja će mu posebno biti u fokusu: Metković, Gospić, Imotski, Knin, Gračac, Split, Jelenje, Opatija, Bjelovar i Zagreb.

"Očekujemo od DIP-a i izbornih povjerenstava da posebno upozore članove biračkih odbora o posljedicama počinjenja kaznenih djela protiv biračkog prava", navode  u GONG-u.

GONG upozorava kandidate i stranke da je zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače te ih podsjeća da je tanka linija između dozvoljenog i nedozvoljenog utjecaja na birače, a posebno u okolnostima vrlo neizvjesnih rezultata izbora.

GONG posebno ističe da fotografiranje bilo svog, bilo tuđeg glasačkog listića nije u skladu s pravilima izbornog postupka jer može ugroziti tajnost glasanja i može biti podloga za kupovinu glasova što je kazneno djelo.

Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti na izborni dan. Ukoliko birač zbog bolesti ili nepokretnosti nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu, do nedjelje u podne može zatražiti od općinskih/gradskih izbornih povjerenstava da ga u njegovom domu posjete dva člana biračkog odbora.

Na drugom krugu lokalnih izbora ispravno se glasa ako se na glasačkom listiću zaokruži samo jedan redni broj ispred imena kandidata za (grado)načelnika i župana te njihovih zamjenika.

GONG apelira na poslodavce da na izborni dan svojim zaposlenicima odrede radno vrijeme koje će im omogućiti glasanje.