EU

DOBRE VIJESTI ZA FINANCIJSKU STABILNOST DRŽAVE

Europska Komisija objavila preporuke po državama članicama, Hrvatska izašla iz procedure prekomjernog deficita

Europska komisija preporučila je Vijeću EU-a izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita na temelju ocjene programa za stabilnost i konvergenciju.

Zdravko Marić   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Ovo je još jedna potvrda da je Hrvatska na dobrom putu, poručuje premijer Plenković.

Nakon što je prošle godine zabilježen pad proračunskog deficita na 0,8 posto BDP-a , ali i pad javnog duga iz Bruxellesa dobre vijesti.

"Danas imamo pozitivne vijesti za Hrvatsku i Portugal. Preporučujemo Vijeću izlazak iz procedure prekomjernog deficita tih zemalja jer su smanjile deficit znatno ispod tri posto bruto društvenog proizvoda", istaknuo je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis. Europska komisija uputila je i pet preporuka Hrvatskoj koje su gotovo identične prošlogodišnjim. Između ostalog preporučuje se jačanje okvira za upravljanje javnim dugom, brzanje prelaska na kasniji odlazak u mirovinu, ubrzanje reforme obrazovnog sustava, poboljšanje upravljanja u državnim poduzećima, te podizanje kvalitete i učinkovitosti pravosudnog sustava. Premijer Plenković nije skrivao zadovoljstvo.

"To je potvrda da su Vlada, potpredsjednica Vlade, ministar financija izvrsno odradili svoj posao. Još jedan dokaz da je Hrvatska na dobrom putu, očekujem da će Vijeće ministara sredinom lipnja to i potvrditi. Naravno da tu postoje i preporuke koje su i prioriteti kao što je nastavak strukturne reforme. Te smjernice koje smo vidjeli od strane Komisije na tragu i naših promišljanja što je dobro u provedbi programa Vlade i što je dobro za konsolidaciju javnih financija", rekao je premijer Andrej Plenković. Vijestima iz Bruxellesa zadovoljna je i predsjednica Grabar Kitarović.

"Dobra je svaka stabilizacija države i to je dobra poruka stranim investitorima koji žele poslovati s Hrvatskom. Bitno je nastaviti s reformama i nadam se političkoj stabilnosti vremena koje je pred nama jer svi mi moramo razmišljati o dobrobiti građana i u tom smislu se ponašati politički i u sklopu svojih funkcija koje obavljamo", poručila je predsjednica.