Osječko-baranjska

OLJK UZBURKAO DUHOVE

Šojat: '''Žao mi je što se Šnajder jeftino stavio u službu predizborne kampanje''; Šnajder: Čudi me zašto niste u svojoj kampanji bili na strani ''svog Kazališta''

Na izjavu intedanta HNK Osijek Božidara Šnajdera sa tiskovne konferencije o OLJK-u, koji je reagirao na izjave Ivane Šojat na sučeljavanju kandidata za gradonačelnika na N1 televiziji, kazavši kako su navodi Ivane Šojat potpuno neistiniti, reagirala je i sama Šojat, tvrdeći da se radi o neistinama i manipulaciji.

Fotomontaža: Božidar Šnajder i Ivana Šojat   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

"Zanimljivo je da se Šnajder našao pozvan dati tu jedinu izjavu u kojoj je gotovo svaka rečenica laž i u kojoj se meni podmeće nešto što nikad nisam rekla", navodi Šojat u reakciji objavljenoj u Glasu Slavonije.

Šnajder, nastavlja među ostalim Šojat, "tvrdi da sam rekla kako podržavam stav Ministarstva kulture “da se OLJK ne financira, jer su programi nepripremljeni, da se ne zna što se događa i da se dosta aljkavo radi”. Naravno, to je obična laž. U povodu odluke Ministarstva kulture da se ne dodijeli novac za Osječko ljeto kulture, postavila sam pitanje je li to možda rezultat činjenice što su programi nepripremljeni, što se aljkavo radi na toj manifestaciji i što se do zadnjeg trenutka ne zna što će se događati. Rekla sam to referirajući se na činjenicu da ni jedna gradska uprava dosad nije shvatila važnost Osječkog ljeta kulture, što je i rezultiralo ovakvim odnosom prema toj manifestaciji koja može biti značajan poticaj za razvoj turizma u Osijeku. Kao što vidimo, to je nešto sasvim drugo od onoga što tvrdi Šnajder, a što je on u nedostatku argumentiranog odgovora na moje javno postavljeno pitanje nastojao staviti u sasvim drugi kontekst obmanjujući javnost i manipulirajući istinom."

"Žao mi je što se Božidar Šnajder ovako jeftino stavio u službu predizborne kampanje u Osijeku", zaključuje kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnika Osijeka.

Nije trebalo dugo čekati na Šnajderov odgovor.

"Dobro znate, da kada je Kazalište u pitanju, ne mogu dopustiti da hrvatska javnost, a posebice građani Osijeka i naše Županije nemaju pravu i istinitu informaciju o ovoj temi koju ste Vi načeli.

Još dana 14. srpnja 2016. godine Kazalište je podnijelo prijavnicu Ministarstvu kulture za financiranjem praizvedbe rock-melodrame Branka Kostelnika ESSEKERSKI LONGLONGPLAY kao dio programa otvaranja OLJK-a 2017. godine. Prijedlog je odbijen, kao i prijedlog Dječjeg kazališta, tako da prvi puta Ministarstvo kulture ne financira OLJK, niti sa minimalnim sredstvima. Osobno sam bio u Ministarstvu kulture nudeći dodatno obrazloženje i uvjeravajući ministricu gospođu Obuljen da se ipak, barem djelomično, financira OLJK, kao i da se vrate sredstva osječkom Kazalištu. Bio sam odbijen.

Isto tako, u istom nastupu na N1 televiziji, prilikom sučeljavanja kandidata, naveli ste da je Intendant kriv što su Kazalištu umanjena sredstva jer se nisam žalio na odluku Ministarstva. Ponovno netočno, jer sam prigovor uputio Ministarstvu 14. ožujka ove godine, kada mi je dostavljen ugovor o financiranju. Naravno, prigovor je odbijen.

Gospođo Šojat, znate koliko cijenim Vaš književni rad, pa me čudi zašto niste u svojoj kampanji bili na strani „svog Kazališta“. Niste trebali raditi ništa više doli reći istinu. Kao članica kolegija, bili ste upoznati sa svime što se događa u Kazalište pa i o ovim činjenicama koje navodim.

Poznato Vam je u kakvim uvjetima i sa kakvom opremom rade Vaše kolega u Kazalištu, a kakve rezultate ostvaruju. Iskreno, očekivao sam više naklonosti i potpore za sredinu u kojoj ste i sami postigli vrhunske rezultate", zaključuje Šnajder u priopćenju.