Društvo

ZABRANJENO USMRĆIVANJE NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA

Vlada donijela Zakon kojim se bolje štite životinje

Vlada je usvojila prijedlog Zakona o zaštiti životinja kojim se uređuje zaštita životinja tijekom korištenja, način postupanja sa životinjama, uvjete koji su potrebni za zaštitu, uzgoj, izvođenje zahvata, usmrćivanje, prijevoz, korištenje životinja u znanstvene svrhe, prodaje kućnih ljubimaca.

Hrvatska dobiva novi zakon o zaštiti životinja   FOTO:Dragan Matic / CROPIX
Piše: Media Servis

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na početku je zahvalio svim kolegama: "Svim kolegama i kolegicama ministrima i ministricama zahvaljujem na potpori u izradi ovog Zakona, na potpori koju ste dali početkom godine za zabranu uzgoja činčila za poterebe krzna. Spriječili smo i tu ubijanje", kazao je Tolušić. Između ostalog, Tolušić je istaknuo i kako će sva skloništa u RH biti "no kill skloništa".              

"Mi danas u Hrvatskoj imamo 21 sklonište koje udomljavaju pse. Po sadašnjem zakonu nakon 60 dana skloništa imaju pravo ubiti te pse koje se nalaze u skloništu. Imamo 6 skloništa u državi koja su 'no kill' skloništa, ostala to čine. Ovim zakonom to sprječavamo i sva će skloništa u Rh biti 'no kill' skloništa", poručio je ministar Tolušić. Predsjednik Vlade Andrej Plenković:     

"Pohvaljujem ovakva zakonska rješenja. Mislim da su ona izrazito dobra i korisna i s brojnim udrugama koji se bave zaštitom životinja, a ovoga puta nalazimo i odgovarajući zakonski okvir za koji vjerujem da će svi biti zadovoljni", kazao je premijer Plenković.