Osječko-baranjska

NA SNAZI POSEBNA REGULACIJA PROMETA

U petak ispraćaj maturanata. Tradicionalno, 13. godinu za redom, pleše se Quadrilla!

Ovoga petka točno u podne maturanti će u osječkoj Županijskoj ulici zaplesati Quadrillu. Tradicija ovakvog načina ispraćaja maturanata njeguje se već 13. godinu. Ukupno 3166 maturanata završava u Osječko-baranjskoj županiji svoje srednjoškolsko obrazovanje, od toga njih 1604 u Osijeku. Quadrilla će se plesati u gotovo svim gradovima županije, a pridružuje se i Vukovar. Evo pojedinosti!

Tradicionalno, 13. godinu za redom, pleše se Quadrilla!   FOTO:Republika.eu
Piše: M.Ć. / STV

Hoće li maturanti ovaj put nakon 3 godine oboriti Guinnessov rekord u milenijskoj fotografiji doznat će se ubrzo nakon plesa. No, ono što je puno važnije od obaranja rekorda je to što su maturanti i ovoga puta iskazali zadovoljstvo ovakvim načinom ispraćaja i oproštaja od srednjoškolskog obrazovanja. Quadrilla je nešto posebno za Osijek, kažu organizatori. Već u petak u 7 sati ujutro zatvara se promet Županijskom ulicom, a i fontana na središnjem trgu bit će ugašena. Maturanti će se okupiti u 10 sati, a sat kasnije je generalna proba.

"U 12:20 će biti grupna fotografija koju će snimiti Marin Topić, avion i dron će biti u upotrebi, ove godine su oni sami predložili da tijelima ispišu riječ "Matura". U 12:45 maturanti se upujući prema prostoru amfiteatra i kreću trasom od trga Ante Starčevića, Ribarske, pješačkog mosta, do šatora kod Amfiteatra", rekla je Snježana Staščik iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije.

Program ispraćaja maturanata, nakon plesa i zajedničke maturantske fotografije, po običaju seli na lijevu obalu Drave gdje je za maturante osiguran glazbeni program, kako dnevni tako i onaj večernji.

"U poslijepodnevnom dijelu imat ćemo zabavni program, kombinirano rock bendovi, tamburaši i DJ, a u večernjim sati koncert Belfast food, no pozivamo i ostale sugrađane da se priključe, zabave, ulaz se ne naplaćuje", rekao je Domagoj Jukić iz agencije "Koncert".

A oni koji se nadaju kako će maturu proslaviti uz alkohol ne bi se trebali previše radovati. Naime, organizatori posebno napominju kako će se alkohol oduzimati na posebnim kontrolnim točkama. Uz to, pozvali su Osječane da podrže maturante dolaskom u publiku u Županijsku ulicu.