Gost komentator

DRUGI KRUG NEIZBJEŽAN

Anušić i Šišljagić igraju utakmicu života. Jednom od njih slijedi politička eutanazija

Lokalna predizborna kampanja polagano se približava svome kraju. Kandidati za župana Osječko-baranjske županije uglavnom su predstavili svoje programe u kojima nismo imali prigodu konzumirati nikakav poseban programski, niti politički sadržaj.

Ivan Anušić i Vladimir Šišljagić   FOTO:Facebook
Piše: Robert Pavić

Naprotiv, slobodno možemo preispitati svrhovitost jedinica regionalne samouprave sa današnjim ovlastima i teritorijalnim ustrojem. Unatoč  tome gotovo svi kandidati ponovno se nisu libili obećavati nerealne populističke i već potpuno islužene i irelevantne ideje poput otvaranja tvornica, hladnjača, sustava navodnjavanja, besplatnih poljoprivrednih zemljišta, stipendija, prijevoza…

Anušić bio nerealno uvjeren u glatku pobjedu. Šišljagić uspio otvoriti prostor na centru i ljevici

Iz dosadašnje dosta indiferentne predizborne kampanje za župana, nije teško predvidjeti da nas ipak čeka drugi krug izbora. U drugom krugu će se vrlo vjerojatno sučeliti HDZ-ov kandidat Ivan Anušić i HDSSB-ov odmetnuti "proizvod", župan Vladimir Šišljagić. Neposredno nakon neuspjelog pučističkog manevra aktualnog župana, samouvjerenom HDZ-ovu kandidatu se put prema osvajanju županije činio bezbolan. Štoviše, Ivan Anušić je bio nerealno uvjeren u glatku pobjedu pa je odbio zanimljivu koalicijsku kombinaciju izranjavanog, ali ipak stabilnog HDSSB-a sa svom postojećem infrastrukturom. Istovremeno, aktualni župan Šišljagić podrškom HNS-a, HSS-a i prešutno SDP-a ipak je uspio otvoriti prostor na centru i ljevici, čime si je osigurao drugi krug i realne šanse za ravnopravnom borbom za čelnika županije.

Oba kandidata imaju slične probleme u vlastitim stožerima

Nadalje, tihi frakcijski sukob između gradske kandidatkinje HDZ-a Ivane Šojat i županijskog HDZ-a, dodatno ugrožava Anušićev nerealan plan bezbolnog preuzimanje županije. Evidentno je da kandidat HDZ-a nije uspio u potpunosti ovladati niti županijskom organizacijom HDZ-a kojom predsjedava. Kandidati za dožupane neuspješni su veterani niželigaškog HDZ-a, Petar Lagator i Goran Ivanović Lac sa svim političkim teretom koji spomenuti dvojac nosi.

Ni u stožeru Vladimira Šišljagića ne cvjetaju ruže. Dio značajnijih suradnika ga je napustio i prešao u HDZ, dok dobar dio preostalih kandidata kalkulira i također paralelno traži novo političko utočište. U nedostatku infrastrukture, aktualni župan Šišljagić oslanja se na podršku medija sumnjivog porijekla, svoje iskustvo i stečeni pluralistički, umjerenjački imidž. Godinama ga je pomno stvarao skrivajući se iza karizme Branimira Glavaša. Glavaš je u HDSSB-u preuzeo nezahvalnu ulogu gromobrana, čime je ''a priori'' prevenirao i preuzeo dugogodišnje napade političkih protivnika i medija sa svojih suradnika na sebe.

Šišljagića ili Anušića čeka politička eutanazija? Prvoga tiha, dok je HDZ tradicionalno nemilosrdan prema vođama gubitnicima

Usprkos razlikama, Šišljagića i Anušića krasi još jedan zajednički nazivnik neizvjesnosti vlastite političke budućnosti. Jednome od njih su ovi izbori svojevrsni ''labuđi pjev''. Onaj koji izgubi ove izbore gotovo sigurno čeka svoju političku eutanaziju. Razlika je samo u načinu političkog (od)umiranja. HDZ se u svojim tradicionalnim slavonskim i dalmatinskim bazama oduvijek čoporativno obračunava sa vlastitim vođama gubitnicima koji nisu uspjeli osigurati dovoljno plijena cjelokupnoj lokalnoj hijerarhiji, ali i zagrebačkoj centrali sa Trga žrtava fašizma.

U slučaju poraza, politička karijera Vladimira Šišljagića će se gasiti malo sporije sukladno njegovoj nagodbenjačkoj prirodi. Ukoliko uopće uspije svoje skupštinske mandate održati na okupu, pokušati će ih ponuditi bilo kojoj političkoj opciji samo kako bi svoj politički kraj minimalno odgodio.

Inertnost dosadašnje kampanje mogla bi se promijeniti u drugome krugu zbog visokog rizika političke budućnosti obojice glavnih aspiranata na vlast u Osječko-baranjskoj županiji. 

Obojica su svjesno prihvatili igru pukovnika ili pokojnika.