Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Zbog papira ti zatvore obrt, a zbog duga od 40 milijardi dobiješ pomoć države!

Dug Agrokora iznosi 40 milijardi kuna. Vijest je to koja je snažno odjeknula proteklog tjedna. Istovremeno je povjernik za Agrokor Ante Ramljak izvjestio premijera Plenkovića da je izvanredna uprava osigurala isplate plaća za mjesec svibanj za sve zaposlenike Agrokora. Ujedno se nastavlja normalno poslovanje koncerna te priprema za turističku sezonu. Kontinuirano traju razgovori s financijskim institucijama o načinima podrške poslovanju Agrokora putem svježe likvidnosti.

Povjernik za Agrokor Ante Ramljak   FOTO:Marko Todorov / CROPIX
Piše: Antonija Tomasović / STV

I tako će netko tko je dužan 40 milijardi kuna više manje normalno nastaviti s radom. A ako probamo mi dugovati i tisuću dvije kuna, teško da bismo dobro prošli ili ako bi nam za poslovanje nedostajao koji papir, kao primjerice obrtniku iz Osijeka kojim je proteklog tjedna gotovo zatvoren obrt jer nije imao jedan papir za koji nije ni znao da ga treba imati.

No ni to nije kraj, proteklog tjedna Vlada je na zahtjev DORH, iz proračunskih zaliha odobrila 5 milijuna kuna za podmirenje troškova DORH-a vezanih uz utvrđivanje mogućih nepravilnosti u Agrokoru

Da, mogućih nepravilnosti. Jer, valjda kad imate dug od 40 milijardi kuna onda se tu radi o mogućim nepravilnostima, a ako vam nedostaje jedan papir, zatvorit će vam obrt i nitko vam neće pomoći, a kamoli država. Čini se da će vam upravo ona i uzeti novac na kojekakvim kaznama jer trebat će Agrokoru, a ipak je očito on državni interes, a ne vi.

Kampanja za lokalne izbore za sada bez "prljavog veša"

Ostalo je još svega tjedan dana do lokalnih izbora pa su tako i proteklog svi političari, posebice kandidati za gradonačelnika i župana bili itekako aktivni.

Za sada, na sreću, baš i nije bilo podmetanja, spinova, teških riječi. Ipak, ostaje vidjeti kako će sve i završiti, jer prema iskustvu znamo da se baš dan dva prije samih izbora znaju dogoditi teške optužbe, koje se kasnije i ne pokažu točnima, ali kada izbori prođu koga za njih briga. Važno da se postigao cilj, odnosno diskreditirao protivnik.

Nadamo se da ovoga puta tako ipak neće biti. 

Za sada političari uglavnom kampanju provode družeći se s građanima, a održano je i sučeljavanje svih kandidata za župana Osječko-baranjske županije, na kojima su se mogli čuti njihovi stavovi o brojnim političkim, ali i gospodarskim pitanjima. I kada ih čovjek sluša, svi neki pametni ljudi koji imaju sjajne ideje i planove, a mi se samo možemo zapitati kako je onda ova naša ravna Slavonija i dalje na koljenima?

Korupcija u Hrvatskoj samo dio folklora!?

A bio je proteklog tjedna u Slavoniji i Baranji i premijer Andrej Plenković, očekivano, jer već smo navikli da oni na vlasti uglavnom spuste pogled na Slavoniju uvijek u predizborno vrijeme. I onda slušamo što drugo nego obećanja. Možda će ovoga puta ipak biti drugačije, nadamo se tome.

A dobio je Plenković, doduše ne zbog Slavonije, i kaznenu prijavu koju je protiv njega Uskoku podnijela Slobodna Hrvatska, u njoj se, uz ostalo, navodi da bi predmetna kaznena djela bila počinjena potpisom dokumenta objavljenog na Facebook profilu saborskog zastupnika Željka Glasnovića, a kojim dokumentom je Željko Glasnović, da bi podržao Vladu Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru, od Vlade Republike Hrvatske tražio što žurnije rješavanje nekoliko točaka koje su navedene u tom dokumentu.

No, kaznena prijava protiv Plenkovića je odbačena.

I nećemo ulaziti u meritum stvari, jer oni koji o tome odlučuju donijeli su odluku. Ono što je interesantno jest to kako se veliki broj političara složio da se ovdje radi o korupciji, podmićivanju, zloporabi položaja i upravo zbog toga nas i nije iznenadilo kako to ipak nije kazneno dijelo jer veliki broj političara u Hrvatskoj to uspješno i bez kazne radi već desetljećima.