Republika TV

MERKATIMA NOVA NASTAMBA, STIGLE I VIDRE

Bolji uvjeti za životinje, ali i novi stanovici ZOO vrta Osijek

Osječki ZOO vrt stalno radi na uređenju i unaprjeđenju životnih uvjeta za sve svoje stanovnike. Jučer su tako merkati, životinja mnogima poznata kao Timon iz Kralja lavova, preseljeni u nastambu na kojoj bi im drugi merkati pozavidjeli. Također, u naše osječko životinjsko carstvo ušle su i vidre.

Piše: Sara Grepo / STV

Iz nastambe od 50 u nastambu od 100 četvornih metara. Odlično je to unaprjeđenje životnih uvjeta za sve merkate osječkog zoo vrta. Ovi sisavci iz porodice mungosa, teški manje od kile, a dugački oko maksimalno 35 centimetara, bili su stoga izrazito zadovoljni preseljenjem.

Hijerarhijski su vrlo organizirani i posloženi, a u grupi se uvijek izdvaja jedan koji je na povišenom mjestu, koji dežura i prati što se događa, kako bi ostatak kolonije mogao upozoriti na opasnosti. U Osijeku te opasnosti za njih predstavljaju ptice koje prelijeću nastambu ili primjerice baloni punjeni helijem. Iako simpatičnog izgleda, u zoološkim vrtovima nazivaju ih malim zvijerima pa je i ovim putem upućen apel posjetiteljima da ne pružaju ruke preko ograda te da ne hrane merkate, ali i druge životinje grickalicama koje nose sa sobom. 

Osim merkata, u zoološki vrt uselile su i vidre, podrijetlom iz Češke.

Patuljaste azijske vidre tako će se, kada se naviknu na svoj novi život, vrlo rado pokazivati posjetiteljima. Zanimljivo je da je upravo ova vrsta, za razliku od drugih 12, aktivna danju, te također posebne su po tome, što jedine koriste više kopno, nego vodu, točnije u nastambi im je potrebno 80 posto kopna, zbog čega je upravo ova vrsta vidre bila izvrstan izbor za ZOO vrt Osijek u kojem vjeruju da će ove, ali i sve obnove koje slijede privući veliki broj posjetitelja.