Nogomet

ISTRAŽUJE SE I POGBIN TRANSFER U MANCHESTER UNITED!

Borbely: U FIFA-i još nekoliko stotina otvorenih slučajeva korupcije

Etički odbor Međunarodne nogometne federacije (FIFA) još ima "nekoliko stotina" otvorenih slučajeva koruptivnih radnji, izjavio je u srijedu FIFA-in donedavni glavni tužitelj Cornel Borbely.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Hina

Švicarca Borbelyja i njemačkog suca Hans-Joachima Eckerta FIFA-in glavni odbor, kojim predsjeda Gianni Infantino, u utorak nije nominirao za reizbor na njihove dosadašnje dužnosti, iako su obojica bili spremni ostati na čelu Etičkog odbora. 

Borbely je na konferenciji za novinare u Manami izjavio kako je njegova smjena bila "nepotrebna, a samim time i s političke naravi".

Borbely i Eckert su istražili i procesuirali više od 60 čelnika tijekom njihovog mandata, a među kažnjenima su najistaknutija imena bili bivši predsjednik FIFA-e Joseph Blatter i bivši čelnik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini. Etički je odbor razmatrao i umiješanost sadašnjeg predsjednika FIFA-e Giannija Infantina u nečasne radnje, ali za njegovu eventualnu krivnju nisu pronađeni nikakvi dokazi.

Istrage o koruptivnim radnjama još uvijek traju u Sjedinjenim Američkim Državama i Švicarskoj, a Borbely tvrdi kako se radi o više stotina slučajeva. Prema njegovim riječima, novo vodstvo Etičkog odbora nije upoznato sa dosadašnji aktivnostima, što će zaustaviti i unazadati proces reformi unutar FIFA-e.

Grčki sudac Vassilios Skouris i kolumbijska odvjetnica Maria Claudia Rojas predloženi su kao nasljednici Borbelyja i Eckerta, a u četvrtak bi njihovo imenovanje trebalo biti potvrđeno na Kongresu FIFA-e koji se održava u Bahreinu.

FIFA istražuje Pogbin transfer u Manchester United 

Rekordni, 105 milijuna vrijedni transfer 24-godišnjeg francuskog nogometnog reprezentativca Paula Pogbe, koji je prošlog ljeta prešao iz torinskog Juventusa u Manchester United, pod istragom je Međunarodne nogometne federacije (FIFA), objavio je britanski BBC.

Krovna nogometna organizacija je u pisanom obliku tražila od Manchester Uniteda pojašnjenje ovog prijelaza, u kojem bi trebalo biti razjašnjeno tko je sudjelovao u dogovorima i koliko je kome novca isplaćeno.

"Ne komentiramo pojedinačne ugovore. FIFA posjeduje sve dokumente još od kolovoza prošle godine, kad je prijelaz zaključen", izjavio je glasnogovornik kluba s Old Trafforda, u koji je Pogba prvi put stigao 2009. godine kao tinejdžer iz francuskog Le Havrea, a napustio ga 2012. te prešao u Juventus za oko 1,8 milijuna eura.

Samo četiri godine kasnije Pogbin povratak je Manchester United koštao rekordnih 105 milijuna eura, a engleski premierligaš bi mogao imati još 10 milijuna eura dodatnih troškova: do pet milijuna eura iznosi bonus ovisno o Pogbinim nastupima i uspjesima kluba, a još pet milijuna se Manchester obvezao platiti Juventusu, ako i kad Pogba potpiše novi ugovor.

Po zaključenju ugovora, Juventus je objavio kako ekonomski efekt tog transfera za klub iznosi 72,6 milijuna eura.

U Njemačkoj je prošlog tjedna objavljena knjiga "The Football Leaks: The Dirty Business of Football" (Prljavi nogometni poslovi), u kojoj je navedeno kako je Pogbin menadžer Mino Raiola za posredovanje u transferu zaradio 48,9 milijuna eura.

Raiola nije želio komentirati te navode, a za BBC je izjavio kako se ovim slučajem bave njegovi odvjetnici.