Osječko-baranjska

U OSIJEKU RASPRAVA O PRIJEDLOG U ZAKONA

Plan raspolaganja poljoprivrednim zemljištima vraća se lokalnim samoupravama

Jedinice lokalne samouprave krojit će planova raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištima uz nadzor Agencije za poljoprivredno zemljište, nacrt je to prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu o kojemu se raspravljalo u Osijeku, a kojim se konačno planira stati na kraj neredu na terenu i neučinkovitim gospodarenjem poljoprivrednim zemljištima.

Plan raspolaganja poljoprivrednim zemljištima vraća se lokalnim samoupravama   FOTO:STV
Piše: Antonio Bunoza / STV

Milijun i sto tisuća hektara poljoprivrednih zemljišta upisano je Arkod sustav zemljišnih parcela i koristi se, dok je prema podacima sa županijske razine 460 tisuća  hektara u šumsko-gospodarskoj osnovi kao poljoprivredno zemljište, a Agencija za poljoprivredno zemljište još ni danas nema točnih podataka o državnom poljoprivrednom zemljištu, kazao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak na predstavljanju novog zakona koji za cilj ima učinkovito gospodarenje zemljom. Glavna izmjena je povratak planiranja u ruke onima koji su najbliže zemljištima.

"Jedinice lokalne samouprave uz mišljenje jedinica regionalne samouprave odnosno županije će raditi planove raspolaganja. Suglasnost daje agencija za poljoprivredno zemljište koja vrši nadzor. To je koncept novog zakona o poljoprivrednom zemljištu. U dijelu prodaje tu Agencija za poljoprivredno zemljište ima vodeću ulogu. Do 25 posto površina prijedlogom smo zakona definirali koje su omogućene jedinici lokalne samouprave za prodaju. To su prije svega male parcele, zapuštene, obrasle raslinjem, ali i onaj dio iz šumske gospodarske osnove koji stavljamo na ovaj način, ovim zakonom u planove raspolaganja", kaže državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

"Očito je da je aktualni zakon neefikasan da je pretrom i da njegova realizacija i putem Agencija za poljoprivredno zemljište nije donijelo očekivane rezultate. Dakako nema se jedne, ja bih rekao evidencije o zemljišno knjžnom stanju, velike su administrativne prepreke i u konačnici on nije predvidio danas sutra da mladi i mali proizvođači iz ruralnih sredina dobiju posebne beneficije", kaže Ernest Nad iz HGK Županijske komore Osijek.

Poljoprivrednici pozdravljaju vraćanje ovih odluka na lokalnu razinu.

"Zakon o poljoprivredom zemljištu se definitivno mora mijenjati jer ovaj zadnji koji je bio nije bio učinkovit i dobar. On je davao prioritete nekima drugima, ne onima kojima je to trebalo. Mi na selu očekujemo poljoprivredni proizvođači da se to vrati na lokalnu razinu i da to lokalne sredine određuju, odnosno surađuju s ministarstvom jer je to, oni su na terenu i najbolje znaju šta je to", kaže Ivan Zečević iz OPG "Zečević" Petrijevci.

A prioritete će, kako je rečeno na predstavljanju, imati postojeći zakupnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, poljoprivrednici s prebivalištem na području te lokalne samouprave, mladi poljoprivrednici, branitelji.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore pak upozoravaju na članak 7. nacrta prijedloga zakona koji kaže da će se na svakoj ARKOD čestici morati vršiti analiza zemljišta što bi moglo dodatno opteretiti korisnike zemljišta.

"Trenutno po postojećim cjenicima to nisu male cifre to su veliki iznosi. Do sada još nisam vidio ni jedan prigovor na to. Nadamo se da ćemo mi kao komora naći jedno rješenje jer to bi bilo preveliko opterećenje. Dakle shvatite jedna ARKOD čestica od 0,1 hektara da sutra se mora uzeti analiza, ona košta po nekoliko stotina kuna i to bi doista bio udar na sve korisnike zemljišta, bez obzira u čijem vlasništvu", kaže Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Zakon će se pokušati što prije staviti u funkciju. Predviđen je za donošenje u drugom kvartalu godine, na jesen bi ga lokalne jedinice samouprave mogle početi realizirati, a tada će se pokazati imamo li pravedniju raspodjelu zemlje i hoće li se konačno početi koristiti poljoprivredni kapaciteti Slavonije.